Het Openbaar Ministerie maakt vandaag bekend welke straf er wordt geëist tegen Ridouan Taghi en een groot aantal medeverdachten in het Marengo-proces. De sleutelfiguren hangen lange celstraffen boven het hoofd.
Eerder deze maand begon het OM aan het requisitoir. De afgelopen weken hebben de officieren van justitie het bewijs nog eens op een rijtje gezet voor alle moorden en moordplannen waar het Marengo-proces om draait.
In nog geen anderhalf jaar tijd zijn zes mannen doodgeschoten en is geprobeerd om nog eens zeven anderen te vermoorden. "Als alles was gelukt, dan was dat bijna één dodelijk slachtoffer per maand geweest", aldus het OM.
Dit zijn de moorden waar het Marengo-proces om draait:
Het motief voor de liquidaties was volgens het OM bijna altijd wraak. De slachtoffers zouden hebben gepraat met de politie of met tegenstanders uit het criminele milieu. Soms werden ze vermoord om te voorkomen dát ze zouden gaan praten.
Na sommige moorden lukte het om de schutters op te pakken, maar wie hen precies op pad had gestuurd bleef vaak onduidelijk. Tot een van de mannen uit de organisatie van Taghi in 2017 naar de politie stapte en een kroongetuigendeal sloot. In ruil voor strafvermindering vertelde hij wie er allemaal bij de liquidaties betrokken was.
Levenslang
De strafeis tegen kroongetuige Nabil B. staat daarom al vast. Het OM heeft aangekondigd 10 jaar cel te eisen, de helft van wat er normaal gesproken gevraagd zou worden.
Over de strafeis tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi bestaat ook geen twijfel. Hij gaf volgens het OM opdracht voor alle moorden, pogingen en voorbereidingen op de tenlastelegging. Met zulke zware verdenkingen kan de eis van het OM alleen maar uitkomen op levenslang.
Ook tegen andere sleutelfiguren uit zijn organisatie worden hoge strafeisen verwacht. Alleen de eis tegen verdachte Said R. volgt pas later. Omdat het lang heeft geduurd voordat hij door Colombia werd uitgeleverd, heeft de behandeling van zijn zaak vertraging opgelopen.
PGP-berichten
De belastende verklaringen van de kroongetuige worden volgens het OM ondersteund door vele tienduizenden onderschepte PGP-berichten. Deze berichten zijn verstuurd met speciale telefoons om versleuteld mee te kunnen communiceren.
De verdediging van de verdachten heeft grote bezwaren tegen het gebruik van de PGP-berichten als bewijs. Volgens de advocaten zijn ze mogelijk onrechtmatig verkregen, kan er zijn gerommeld met de data en staat niet vast dat de gebruikers van de telefoons ook daadwerkelijk de mensen zijn die de berichten hebben verstuurd. Het OM noemt dat "praktisch onmogelijk".
Normvervaging
Los van de moorden op de tenlastelegging, is ook het proces zelf overschaduwd door geweld. Tijdens de behandeling van de zaak werden een broer, de advocaat (Derk Wiersum) en de vertrouwenspersoon van de kroongetuige (Peter R. de Vries) vermoord. Het OM vermoedt opnieuw uit wraak.
Advocaten zagen dit geweld als een bevestiging dat de inzet van kroongetuigen onverantwoord is. "Dat is de wereld op zijn kop", vonden de officieren van justitie. Zij wijten de moorden aan verharding en normvervaging binnen het criminele milieu, waarbij mensen die een verklaring afleggen tegen opdrachtgevers gewetenloos worden afgestraft.
Bekijk hier wie de verdachten in het Marengo-proces en aanverwante zaken zijn: