Max Verstappen in Brazilië
NOS Sport

Ongenaakbare Verstappen boekt in Brazilië achtste GP-zege in F1-carrière

Max Verstappen heeft de spectaculaire Grand Prix van Brazilië gewonnen. De Nederlander startte van poleposition, ging als eerste door de lastige eerste bocht en overleefde tweemaal een herstart op fenomenale wijze.

Pierre Gasly werd tweede. Lewis Hamilton kwam als derde over de meet, maar moest die klassering later inleveren.

De wereldkampioen raakte in de slotfase bij een inhaalpoging de op de tweede plaats rijdende Alexander Albon. De teamgenoot van Verstappen spinde en verloor zijn eerste podiumplaats.

Hamilton gaf later toe zelf fout te zitten. Hij kreeg een tijdstraf van vijf seconden, waardoor hij zijn podiumplaats moest inleveren en naar plaats zeven duikelde. De Spanjaard Carlos Sainz (McLaren) schoof door naar de derde plaats, nadat hij als twintigste en laatste was gestart.

Pitstop

Verstappen won eerder dit jaar de GP's van Duitsland en Oostenrijk, beide keren na een slechte start. In Brazilië was hij, voor de tweede keer in zijn loopbaan van poleposition, uitstekend weg.

De 22-jarige Nederlander sloeg na de eerste bocht direct een gat van twee seconden met Hamilton, die bij de start Sebastian Vettel gepasseerd was.

Max Verstappen aan de leiding in Brazilië

Hamilton ging in de 21ste ronde als eerste naar binnen voor een pitstop. Niet veel later volgde Verstappen. De Red Bull-crew legde er in 1,9 seconde nieuwe banden op en de Nederlander leek daar profijt van te hebben. Het ging toch nog bijna mis. Bij het verlaten van de pit werd hij gehinderd door Robert Kubica Verstappen kwam achter Hamilton terug de baan op, maar haalde de Brit direct in.

Ook na de tweede ronde pitstops ging Verstappen aan de leiding en niets leek een zege in de weg te staan. De Mercedes van Valtteri Bottas hield het echter voor gezien, waarna de safetycar in de 55ste van 71 rondes op de baan kwam.

Vettel en Leclerc schakelen elkaar uit

Verstappen ging naar binnen om de zachte band te laten aanbrengen. Hamilton koos er met Mercedes voor op de baan te blijven. Eenmaal terug op de baan nam Verstappen met een weergaloze inhaalactie de leiding weer in handen.

WK-stand Formule 1

Rijder Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes 387
2. Valtteri Bottas Mercedes 314
3. Max Verstappen Red Bull 260
4. Charles Leclerc Ferrari 249
5. Sebastian Vettel Ferrari 230
6. Pierre Gasly Toro Rosso 95
7. Carlos Sainz McLaren 95
8. Alexander Albon Red Bull 84

In een doldwaze slotfase reden de Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc elkaar uit de wedstrijd. Opnieuw kwam de safetycar de baan op.

Daarna botste Lewis Hamilton op Alexander Albon, die daarmee zijn eerste podiumplek in de Formule 1 in één klap teniet gedaan zag worden. Pierre Gasly profiteerde optimaal en reed naar de tweede plaats. Vlak daarachter verzekerde Hamilton zich van de derde plaats.

Degradatie

Het was de eerste podiumplaats van Gasly in de Formule 1. In de zomer werd de Fransman bij Red Bull aan de kant gezet. Alexander Albon werd voor het tweede deel van het seizoen naast Verstappen gezet en Gasly moest verder bij zusterteam Toro Rosso. Met een oerkreet vierde Gasly zijn podiumplaats.

Verstappen steeg door het uitvallen van Leclerc naar de derde plek in de strijd om de wereldtitel. Hij heeft elf punten meer dan Leclerc. Over twee weken wordt het seizoen afgesloten in Abu Dhabi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl