Max Verstappen na het binnenhalen van de polepositie in Brazilië AFP

De trainingen hadden al aangegeven dat hij een kans maakte. Op de 46ste verjaardag van zijn teambaas Christian Horner sloeg Max Verstappen zaterdag keihard toe in de kwalificatie van een grand prix.

Op Interlagos verzekerde de Red Bull-coureur zich voor de tweede keer dit seizoen van poleposition, dit keer bij de GP van Brazilië. "Dit is het mooiste verjaardagscadeau dat je me kon geven", complimenteerde Horner zijn pupil.

Verstappen was op dreef in de kwalificatie. Hij troefde in elke sessie iedereen af, ondanks dat hij niet helemaal foutloos was. "Q2 (het tweede deel van de kwalificatie, red.) ging heel goed. In het slotgedeelte was de baan wat warmer geworden, waardoor ik meer overstuur had. Uiteindelijk kwam alles goed", glunderde de Nederlander.

Derde keer

Het was de derde keer dat de Nederlander dit seizoen als beste in de kwalificatie werd afgevlagd. in Hongarije veroverde hij zijn eerste pole ooit, drie weken geleden in Mexico sloeg Verstappen ook toe. Toen was hij zo eerlijk om te zeggen dat hij in zijn slotronde een gele waarschuwingsvlag had genegeerd. Hij kreeg een straf en moest de beste startpositie weer inleveren.

"De wagen vloog vandaag", keek Verstappen terug op zijn dominante optreden. "Het was geweldig om in deze auto te rijden. We hebben een goede stap gemaakt met de wagen. Met de snelheid zit het goed, het is nu zaak de banden heel te houden", blikte hij vast vooruit op de race van zondagavond.

Het Ferrari-duo Sebastian Vettel en Charles Leclerc leek kansrijk voor pole, maar faalde. "Ik ben blij met de eerste startrij", zei Vettel, die de tijd van Verstappen (1.07,508) het dichtst benaderde. In de auto baalde hij nog. "Het was de laatste bocht van de laatste ronde", liet hij over zijn ongenoegen over de boardradio horen.

Teamgenoot Leclerc (uiteindelijk vierde) ging daar ook in de fout. "Dat was mijn eigen fout, een leermomentje. Over het laatste deel van de kwalificatie ben ik gewoon zwaar teleurgesteld. Ik had drie tienden sneller kunnen zijn", aldus de Monegask, die door een motorwissel zondag tien plaatsen achteruit moet op de startgrid.

STER reclame