Emerson Fittipaldi kijkt deze dagen met gemengde gevoelens naar de Grand Prix van Brazilië. De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1, 72 jaar oud inmiddels, mist een nationale held in het startveld.

Felipe Massa was in 2017 uw laatste landgenoot in de F1. Waar blijft de opvolger?
"Het ziet er niet goed uit. Formule 1 zonder Braziliaan voelt niet goed. Iedereen die de historie van de sport kent weet dat, maar het is fout gegaan in mijn land. Er was in crisistijd geen steun voor jonge coureurs. We hebben een achterstand opgelopen."

"Er staat nog geen nieuwe Senna of Piquet klaar. Dat kost tijd en geld. Gelukkig is volgend jaar het WK karting in Brazilië. Dat zal een prikkel geven. Tieners gaan dan dromen van een Formule 1-carrière. Ik hoop dat het talenten triggert."

De route naar de koningsklasse is sowieso moeilijk. Een stoeltjesdans met slechts twintig plekken.
"Ja, het veld is mager. Tien teams is te weinig. In mijn tijd was er een overschot: de auto's pasten niet op de startopstelling. Daarom sneuvelden er een paar in de 'prekwalificatie'. Die tijd hoeft niet terug te keren, maar twee of drie renstallen extra zou mooi zijn."

"Doordat de plekken schaars zijn, hebben talenten het zwaar. Zonde. Jonge coureurs zijn opwindend. De sport heeft dat nodig. Kijk wat Max Verstappen heeft aangericht. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd."

Verstappen reed in Amerika zijn honderdste grand prix: een F1-veteraan van 22. Wat deed u op die leeftijd?
"Ongelooflijk hè? Ik geloof dat ik 22 was toen ik mijn eerste grand prix reed. De tijden zijn veranderd. Jullie moeten trouwens oppassen dat je niet onze fout kopieert. Nederland moet nu al investeren in de opvolger van Max, anders staan jullie straks ook met lege handen."

Hoe populair is Verstappen in Brazilië?
"Hij is precies wat de Formule 1 nodig heeft: agressief, aanvallend. Daar zijn we dol op. Ik denk dat Verstappen en Leclerc de toekomst zijn. Max en Charles hebben tegen elkaar gekart. Er is gezonde rivaliteit. Ze zijn nog lekker wild. Verstappen-Leclerc kan een gevecht à la Senna-Prost worden."

"Max is extreem gedreven. Ik sprak hem in Mexico nadat zijn poleposition was afgepakt. Hij was zó teleurgesteld. Ik begrijp dat wel. De wedstrijdleiding is soms te strikt. In de autosport moet je als coureur de limiet opzoeken, af en toe over de grens gaan. Ik ben zelf wedstrijdleider geweest en weet hoe moeilijk het is juist te handelen. Je moet in de geest van de sport besluiten. En daar gaat het in de Formule 1 soms mis."

Emerson Fittipaldi en racetalent Emmo Fittipaldi Fittipaldi

U bent uw 12-jarige zoon Emerson 'Emmo' aan het klaarstomen voor het grote werk. Wordt hij de volgende Braziliaan in de Formule 1?
"Daar mikken we wel op. Hij kart al sinds zijn vijfde en we hebben net in Miami een sponsor gestrikt. Ik wil hem over een paar jaar in de Formule 4 stallen en de ladder naar de F1 laten beklimmen."

Weet u dat Jan Lammers met een soortgelijk kartproject bezig is met zijn 11-jarige zoon René?
"Ja, ongelooflijk al die vader-zoon-verhalen in de autosport. Ik ken Jan goed. Een geweldige autosportambassadeur. Ik gun hem alle succes met René."

"Onderschat niet hoe moeilijk het is om een racende zoon te begeleiden. Je emoties zitten in de weg: enerzijds de gepassioneerde vader en anderzijds de coach. Dat botst. Ik wil daarom altijd iemand tussen mij en Emmo hebben. Er moet enige afstand zijn."

Heeft u daar al met Max' vader Jos over gesproken?
"We hebben onlangs uitgebreid gepraat. Ik vroeg Jos of hij wat geheimen kon delen. Zijn advies? Minstens twee keer per week de baan op. Dus dat gaan we doen: racen, racen en nog eens racen. Ervaring opdoen. De andere tips van Jos houd ik voor me."

"Ik weet welke offers Jos heeft gebracht. Alles stond in het teken van Max. Jos prepareerde zelfs de kartmotoren. Ik heb daar veel respect voor en ga proberen Emmo net zo fanatiek te helpen."

Hoe ziet de Formule 1 er in 2027 uit? Staan Emmo Fittipaldi en René Lammers dan op de grid naast vijfvoudig wereldkampioen Max Verstappen?
"Dat zou mooi zijn hè? Het kan! Max is er goed genoeg voor en het is aan ons om René en Emmo klaar te stomen."

STER reclame