Jorien ter Mors, Brittany Bowe en Jekaterina Sjichova op het podium in Minsk EPA

Jorien ter Mors en Irene Schouten hebben op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Wit-Russische Minsk allebei de zilveren medaille veroverd. Ter Mors werd tweede op de 1.000 meter en Schouten werd op de massastart geklopt door Ivanie Blondin.

Brittany Bowe schreef in Minsk de 1.000 meter op haar naam. De Amerikaanse wereldkampioene pakte het goud in een baanrecord. Ze klokte 1.15,35. De tijd van Bowe was bijna 0,30 seconde sneller dan het oude record van Marrit Leenstra uit 2018 (1.15,82).

Alleen Bowe sneller dan Ter Mors in Minsk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook olympisch kampioene Ter Mors dook onder de 1.16,00 in Minsk. Ze veroverde de zilveren medaille in 1.15,94. De Russin Jekaterina Sjichova pakte het brons (1.15,96).

Ter Mors, die zaterdag vijfde werd op de 1.500 meter, maakte dit weekend een prima internationale rentree. "Ik ben heel blij dat ik hier nu weer sta. Mijn knie is nog niet pijnvrij, maar ik rijd goed. Fijn dat ik op het ijs sta en niet op televisie moet kijken."

Ook de andere Nederlandse schaatssters deden het goed op de 1.000 meter. Jutta Leerdam eindigde net naast het podium (1.16,00). "Ik reed best wel goed, maar het kan altijd beter", aldus Leerdam. "Ik wil gewoon de beste versie van mezelf laten zien op het ijs."

Letitia de Jong werd vijfde (1.16,14) en Ireen Wüst, die zaterdag de 1.500 meter op haar naam schreef, klokte de zevende tijd (1.16,58). Dat was net iets sneller dan Antoinette de Jong, die met 1.16,60 als achtste eindigde in Minsk.

Blondin klopt Schouten op massastart

Irene Schouten veroverde op de massastart de zilveren medaille. In Minsk werd de 27-jarige Schouten, die al acht keer de massastart won in de wereldbeker, in de eindsprint geklopt door Ivanie Blondin uit Canada.

De eerste massastart van het wereldbekerseizoen leek perfect te verlopen voor de snelle Schouten. Melissa Wijfje deed veel kopwerk. Ze zorgde ervoor dat de ontsnapte Noemi Bonazza uit Italië en thuisrijdster Tatsjana Michajlava werden teruggepakt en liet de rest van het veld hard werken.

Het was daarna aan Schouten om het harde werk van Wijfje te bekronen. Schouten trok al bij het ingaan van de laatste ronde de sprint aan en dat bleek toch iets te vroeg. Blondin dook in haar kielzog en was haar op het laatste rechte stuk te snel af.

"Ik wist dat Blondin snel was", aldus Schouten. "Zij was ook de gevaarlijkste. Aan het begin van het seizoen weet je niet wat je kunt verwachten. Blondin was duidelijk sneller, dus daar kan ik nu mooi aan werken. Ik weet wat mij te doen staat."

Uitslag van de 1.000 meter (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk
Uitslag van de massastart (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk

STER reclame