Denis Joeskov, Kjeld Nuis en Thomas Krol op het podium van de 1.500 meter EPA

Kjeld Nuis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Wit-Russische Minsk revanche genomen op Thomas Krol op de 1.500 meter. Zaterdag won Krol de 1.000 meter en werd Nuis derde, zondag waren de rollen omgedraaid.

Olympisch kampioen Nuis, ook houder van het wereldrecord op de 1.500 meter, zag Krol vorig jaar de wereldtitel pakken op 'zijn' afstand. In Minsk keerde hij terug op de troon van de schaatsmijl.

Hij reed in de achtste rit naar 1.46,22 (ruim een seconde boven het baanrecord van Denis Joeskov) en zag vervolgens dat Patrick Roest, Sverre Lunde Pedersen, Krol en Joeskov niet meer aan zijn tijd kwamen.

"Zo is schaatsen echt lekker", vertelde Nuis na zijn rit. "Het was echt een goede rit, ik ben hier heel blij mee. Vandaag bleef ik rustig en schaatste ik vanaf de start lekker weg. Het was niet geforceerd en dat bracht mij naar de winst."

Het was voor Nuis zijn achtste wereldbekerzege. "Als het lekker loopt, is schaatsen best makkelijk. Vandaag win ik 'm, omdat ik technisch goed schaats. Ik voel me lekker en opgelucht dat ik nu heb gewonnen."

Joeskov pakte het zilver (1.46,45) en Krol werd derde (1.46,50). "Ik had kunnen winnen, want het was niet slecht", aldus Krol. "Voor vandaag ben ik tevreden, want ik schaats goed en daar ben ik blij mee. Leuk om het seizoen zo te beginnen."

Roest klokte de vijfde tijd (1.47,38) in Minsk en Marcel Bosker, de vierde Nederlandse schaatser die in actie kwam op de 1.500 meter, eindigde als achtste (1.47,53).

Ntab start seizoen met brons op 500 meter

Ook Dai Dai Ntab begon uitstekend aan het wereldbekerseizoen. In Minsk veroverde de 25-jarige schaatser het brons op de 500 meter: 34,91. Kim Jun-ho uit Zuid-Korea pakte verrassend het goud in 34,87.

Ntab derde, Kim verrast met WB-zege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het verschil tussen de nummer twee Gao Tingyu en Ntab was heel klein. In een rechtstreeks duel noteerden beide sprinters 34,91, maar de Chinese schaatser was 0,003 sneller dan Ntab.

"Ik had liever gewonnen", vertelde Ntab na afloop. "Op de streep was het mogelijk geweest, want ik dacht zelf dat ik sneller was. Maar, voor nu ben ik wel tevreden. Ik ben erg blij met dit niveau."

Ntab tevreden met brons: 'Toch had ik liever gewonnen'

Ntab werd vorig jaar tweede bij de NK afstanden en achtste bij de WK. "Mijn basisniveau is beter, maar ik maak nog steeds fouten. Dat moet ik wel verbeteren. Als mijn niveau beter wordt, kan ik overal winnen, maar voor nu ben ik blij."

Kim, vorig seizoen dertiende bij de WK afstanden, won aan het eind van vorig seizoen al eens zilver en brons, maar stond nog nooit op het hoogste treetje van het wereldbekerpodium.

Verbij vijfde in Minsk

De andere Nederlandse sprinters kwamen niet in de buurt van het podium. Kai Verbij eindigde als vijfde (35,10), Ronald Mulder werd dertiende (35,44) en Lennart Velema debuteerde met de zestiende tijd (35,53).

Olympisch kampioen Håvard Lorentzen stelde teleur met de achttiende plaats (35,54). Daardoor schaatst hij volgend weekend, bij de wereldbekerwedstrijden in Polen, in de B-groep.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov was er niet bij in Minsk. Hij mist de start van het wereldbekerseizoen vanwege een blessure.

Uitslag van de 500 meter (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk
Uitslag van de 1.500 meter (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk

STER reclame