Ning Zhongyan, Thomas Krol en Kjeld Nuis op het podium van de 1.000 meter EPA

Een succesvolle tweede dag voor de Nederlandse schaatsers in het Wit-Russische Minsk. Bij de wereldbekerwedstrijden won Thomas Krol de 1.000 meter en veroverde Jorrit Bergsma de gouden medaille op de massastart.

Voor Krol was het zijn eerste wereldbekerzege op de 1.000 meter. De 27-jarige schaatser versloeg in een rechtstreeks duel zijn grote rivaal en olympisch kampioen Kjeld Nuis. Dat deed Krol bovendien in een baanrecord: 1.09,00.

Krol pakt WB-goud, brons voor Nuis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat baanrecord (1.09,23) stond sinds 2018 op naam van Nuis, die nu met 1.09,27 als derde eindigde. Tussen Krol en Nuis stond de verrassende naam van Ning Zhongyan. De Chinese schaatser pakte zijn eerste wereldbekermedaille: zilver in 1.09,22.

"Dit is wel een beetje een verrassing", aldus Krol na zijn eerste wereldbekerzege op de 1.000 meter. "We hebben een gekke nacht en ochtend gehad, want het hele team had buikklachten. Dat voelde niet helemaal top en daardoor voelt deze zege wel gek."

Krol vond het ondanks de buikklachten 'supergaaf' om de kilometer te winnen. "Helemaal rechtstreeks tegen Nuis. Het is toch een soort 'Clásico' tussen ons en ik had nog nooit rechtstreeks van hem gewonnen. Heel belangrijk om dat een keer te doen."

Dat deed Krol bovendien door het baanrecord van Nuis te verbeteren. "Dit was gewoon slordig", vertelde Nuis, die het brons veroverde in Minsk. "Ik had heel veel missers en Thomas kon daardoor op de bagagedrager. Ik moest achter de feiten aan."

Hein Otterspeer eindigde met 1.09,38 net naast het podium en Kai Verbij klokte de vijfde tijd (1.09,51). Dai Dai Ntab, de vijfde Nederlandse schaatser die in actie kwam op het ijs in Minsk, finishte als tiende (1.10,31).

Goud voor Bergsma

De gouden medaille op de massastart ging naar Jorrit Bergsma. Het was voor de 33-jarige schaatser zijn vijfde gouden wereldbekermedaille op deze afstand en zijn eerste wereldbekerzege op de massastart sinds november 2016.

Peter Michael nam een kleine voorsprong op de rest van de groep, maar de missie van de Nieuw-Zeelandse schaatser was gedoemd te mislukken omdat Bergsma en ploeggenoot Arjan Stroetinga de controle hielden.

Michael werd met nog drie ronden voor de boeg achterhaald door Bergsma, die in de sprint duidelijk te sterk was voor de Zuid-Koreanen Um Cheon-Ho en Chung Jae-won. Stroetinga eindigde als vijfde.

"Dit Zuid-Koreanen zijn heel rap", vertelde Bergsma na zijn overwinning. "Het was lang geleden, maar als je start, wil je ook winnen. Samen met Arjan is dat heel fijn, ik rijd al tien jaar met hem. Daardoor hebben we al veel automatismen ontwikkeld."

Uitslag van de 1.000 meter (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk
Uitslag van de massastart (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk

STER reclame