Goud voor Wüst op 1.500 meter in Minsk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ireen Wüst is het wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. In het Wit-Russische Minsk won ze de 1.500 meter en daarmee veroverde Wüst haar 24ste gouden wereldbekermedaille op die afstand. Ze bleef met 1.56,47 net boven het baanrecord (1.56,36).

Olympisch kampioene Wüst verwees in een goed opgebouwde rit de Russin Jekaterina Sjichova naar het zilver: 1.56,86. Brittany Bowe uit de Verenigde Staten werd derde in 1.57,25.

"Ik voelde me wel goed", vertelde Wüst na haar 34ste individuele wereldbekerzege. "Af en toe had ik een misslag en daardoor had ik moeite om het ritme hoog te houden. Het ijs is hier namelijk niet even schoon elke dag."

Wüst was, in tegenstelling tot een groot gedeelte van de Nederlandse ploeg, niet ziek. "Gelukkig. Ik had er wel zin in. Zo'n eerste zege is altijd lekker, het is fijn om het seizoen zo te beginnen."

Jorien ter Mors, die in 2017 voor het laatst een wereldbeker reed op de 1.500 meter, maakte een prima internationale rentree. De olympisch kampioene van 2014 klokte met 1.57,34 de vijfde tijd. "Ik ben heel blij dat ik hier weer sta, maar ik wil nog beter worden."

Melissa Wijfje werd achtste in 1.58,00, Antoinette de Jong tiende (1.58,49) en Reina Anema (2.00,59) eindigde als zestiende.

WB-zege voor Fatkoelina op 500 meter

In Minsk kwam een einde aan de hegemonie van Nao Kodaira op de 500 meter. De Japanse schaatsster won de afgelopen drie wereldbekerseizoenen alle 500 meters waaraan ze deelnam (23 in totaal), maar eindigde nu in 38,17 als derde.

Fatkoelina verrast Kodaira op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wereldkampioene Vanessa Herzog werd na twee valse starts tegen Kodaira gediskwalificeerd en dus moest Kodaira in de laatste rit alleen rijden. De diskwalificatie van Herzog betekent dat de Oostenrijkse sprintster volgende week in de B-groep moet starten bij de wereldbekerwedstrijden in Polen.

Olga Fatkoelina boekte in Minsk haar vierde wereldbekerzege en verbeterde met 37,92 het baanrecord van landgenote Angelina Golikova (38,08). Het zilver was voor haar landgenote Daria Katsjanova (37,94).

De Jong beste Nederlandse

De Nederlandse sprintsters kwamen niet in de buurt van het podium. Michelle de Jong was met de negende tijd (38,67) de beste Nederlandse schaatsster op het ijs in Minsk. Het was voor De Jong haar debuut in de A-groep bij een wereldbekerwedstrijd.

"Dit had ik totaal niet verwacht, ik rijd meteen top-10", vertelde De Jong na afloop. "Het schaatsen gaat goed, dat zit er wel in. Ik had er niet heel veel van verwacht, omdat ik niet helemaal fit ben, maar ik heb op het ijs gewoon de knop omgezet."

De Jong: 'Ik rijd top-10, totaal niet verwacht'

De Jong was niet de enige Nederlandse schaatsster die zich niet fit voelde dit weekend. Waarschijnlijk had de Nederlandse ploeg iets verkeerds gegeten. "Op zich gaat dat snel voorbij", vertelde De Jong. "Maar, je voelt je dan wel de hele dag ellendig."

Sanneke de Neeling werd tiende (38,68) en Jutta Leerdam eindigde als twaalfde (38,83).

Uitslag van de 500 meter (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk
Uitslag van de 1.500 meter (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk

STER reclame