Het stadion van AZ, waar een groot deel van het dak van verwijderd is ProShots
Dak AZ-stadion

De competitiewedstrijd tussen AZ en Ajax kan over drie weken mogelijk toch niet in Alkmaar gespeeld worden, in het stadion van AZ waarvan een groot deel van het dak verwijderd is.

Half augustus stortte een deel van het dak in, een gevolg van constructiefouten bij de bouw van het stadion. Sindsdien spelen de Alkmaarders hun thuiswedstrijden in Den Haag.

Nog niet vrijgegeven

AZ nam ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in de arm om de instorting te onderzoeken. "Op basis van dit onderzoek is het gehele dak verwijderd en zijn waar nodig de juiste maatregelen genomen, waaronder een beperkt aantal versterkingen", meldt AZ in een persbericht.

"Volgens de ingenieurs van Royal HaskoningDHV is het stadion nu veilig en kan het worden vrijgegeven."

De schade in het AZ-stadion, kort na het instorten van een deel van het dak ProShots

Desondanks heeft de gemeente Alkmaar het stadion nog altijd niet vrijgegeven, op "onbegrijpelijke gronden", schrijft de club. "Er ontstaat een impasse die voor AZ onontwarbaar lijkt, omdat het niet helder is vanuit de gemeente Alkmaar wanneer men wel tevreden is."

'Goede hoop'

AZ vreest nu dat het de thuiswedstrijd tegen Ajax op zondag 15 december, niet in eigen huis kan afwerken. De club kan nog geen mededelingen doen over een alternatieve speellocatie, maar heeft nog altijd 'goede hoop', zo zegt een woordvoerder, dat de wedstrijd toch in Alkmaar gespeeld kan worden.

Ajax kan geen mededelingen doen en wacht de situatie rond de speelstad af. De KNVB laat weten dat alle mogelijkheden onderzoekt voor de wedstrijd tussen de nummers één en twee in de eredivisie.

KNVB: 'Zo spoedig mogelijk duidelijkheid'

"Vanaf het begin hebben we hierover al veel contact met beide clubs. Het is een ontzettend belangrijke wedstrijd, dus er zal zorgvuldig naar alle mogelijkheden gekeken moeten worden."

"Voornaamste uitgangspunten zijn voor ons het sportieve belang (zoals het ritme van de competitie) en de supporters. We hopen voor alle partijen zo spoedig mogelijk duidelijkheid te hebben."

STER reclame