Foppe de Haan en Royston Drenthe na het veroveren van de Europese titel in 2007
NOS Voetbal

'Dit Oranje onder 17 heeft spelers die het grote Nederlands elftal gaan halen'

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

Nadat in mei al de Europese titel was behaald, sloot het Nederlands elftal onder 17 jaar zondag het WK in Brazilië af met de vierde plaats. Dat deze generatie talent heeft, is daarmee overduidelijk bewezen. Maar hoe groot is de kans dat we deze jongens over enkele jaren ook terugzien bij het grote Oranje?

We vragen Foppe de Haan, Europees kampioen met Jong Oranje in 2006 en 2007, en Albert Stuivenberg, in 2011 en 2012 Europees kampioen met Oranje onder 17, naar hun mening.

Wat is jullie indruk van dit team?

De Haan: "Dit is echt een groep waarin veel talent zit. Het niveau was erg hoog. Af en toe oogde het wel wat nonchalant en gemakzuchtig. Maar ze kunnen allemaal heel goed voetballen."

Stuivenberg: "Ik ben onder de indruk van de kwaliteiten van deze groep. Vooral aanvallend is er enorm veel potentie, met allemaal spelers die in staat zijn iets te creëren. Een genot om te zien hoe ze elkaar vinden. Die creativiteit is heel belangrijk om verder te groeien."

Sontje Hansen werd met zes doelpunten topscorer van het toernooi en kreeg daarvoor een prijs uitgereikt van twee Braziliaanse grootheden, Ronaldo en Cafu.

Waarin herken je een toptalent?

De Haan: "Je ziet het aan de balvaardigheid. Niemand heeft ruzie met de bal. De spelers zijn ook bijna allemaal atletisch, snel en krachtig. Ze voldoen daarmee aan de eisen van het moderne voetbal. Tel daar de creativiteit bij op en je hebt eigenlijk alles wat nodig is om top te worden."

Wie steken er individueel bovenuit?

De Haan: "Het centrale duo tegen Mexico (Melayro Bogarde en Devyne Rensch, red.) is mij erg goed bevallen. Ze durven initiatief te nemen, dribbelen het middenveld in of passen strak vooruit. En ook Youri Regeer maakte indruk in het verplaatsen van het spel van achter naar voren."

Wat schort er nog aan?

Stuivenberg: "Ze moeten leren om efficiënter te worden. Als je zo vaak iets creëert, moet je ook vaker scoren. Ze zitten in een belangrijke fase. Ze moeten leren wat er nodig is om wedstrijden te winnen. Daarnaast moet een speler snappen wat zijn kwaliteiten zijn, waar de kwaliteiten van zijn medespelers liggen en die in dienst te stellen van het team."

Bekijk in de videocarrousel hieronder samenvattingen van alle WK-wedstrijden die Oranje afgelopen twee weken speelde.

Welke stappen moeten ze nu nog zetten?

De Haan: "De volgende stap is de moeilijkste. Van jeugdteam naar jeugdteam gaat het allemaal bijna automatisch, als talent word je al snel doorgeschoven. Maar daarna kom je tussen de volwassenen terecht. Speel je tegen mannen van 32 of ouder. Dan moet je buitencategorie zijn om aan te kunnen sluiten. Zoals de jongens van AZ (Myron Boadu en Calvin Stengs) bijvoorbeeld."

Stuivenberg: "Er kunnen nog meer dingen meespelen. Privéleven, scheiding van ouders bijvoorbeeld, het verlies van een dierbare, het leervermogen, keuzes, wel of niet naar een buitenlandse club, je omgeving. Lastig te voorspellen. Spelers met een helder plan, die goed worden begeleid, zijn vaak de spelers die doorgroeien. De beste spelers van dit team zijn straks niet per se de besten. Degenen die nog de meeste progressie kunnen maken wel."

De Haan: "Vanaf dit moment komt het erop aan. Heb je de drive om er elke dag alles aan te doen en een stapje meer te zetten dan je leeftijdsgenoten? Als je dat niet doet, dan blijf je hangen."

Wat gaat verder bepalen wie van deze jongens we later in het grote Oranje gaan zien?

Stuivenberg: "Belangrijk is dat ze uitgedaagd blijven en dat ze blijven spelen. Sommige spelers komen op een leeftijd van 18, 19 jaar gewoon te weinig aan spelen toe. Zonde, want dit is een belangrijke fase. Ze moeten het eerste van hun club zien te halen. Dan kan je doorgroeien en stappen zetten."

De Haan: "Het gaat ook om de kansen die je krijgt. Als 17-jarige kom je niet in het eerste bij Manchester United. Misschien een paar wedstrijden, maar dan houdt het vaak al snel weer op. Bij Ajax krijg je sneller een kans, dat is gewoon zo. Hoe hoger de club in de rangorde, hoe lastiger voor jonge spelers om in het elftal te komen. Topclubs kiezen vaak toch voor wat oudere jongens waarmee ze minder risico lopen."

Het Nederlands elftal onder 17 wint in 2011 de Europese titel

Wie van deze groep gaan het halen?

De Haan: "Er zitten in dit elftal een paar spelers die het Nederlands elftal gaan halen. Maar je kunt er geen blauwdruk op leggen. Ik had in 2007 Ryan Donk van AZ erbij. Die was werkelijk fantastisch. Hij voetbalt nu in Turkije (Galatasaray, red.), maar de potentie die hij had, heeft hij er nooit uit gehaald."

Stuivenberg: "Met onder anderen Memphis Depay werden we in 2011 Europees kampioen, maar ik heb in die jaren ook met bijvoorbeeld Daley Blind en Georginio Wijnaldum gewerkt bij Onder 17. Werden we geen kampioen. Een kampioenselftal is geen garantie voor de toekomst. De ervaring is belangrijk voor de individuele ontwikkeling, maar niet enkel bepalend."

De Haan: "Veel hangt af van de omstandigheden waar je als voetballer terechtkomt. Is er aandacht en belangstelling voor jeugdspelers bij een club? Krijg je kansen en grijp je die? Maar hoe dan ook, van deze groep van Oranje onder 17 verwacht ik er zeker een paar die het kunnen redden om international te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl