Geen brons voor Oranje onder 17 na hattrick Kalimuendo

Kalimuendo nekt Oranje -17 met hattrick

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar heeft het jeugd-WK in Brazilië afgesloten met een nederlaag in de strijd om het brons. Frankrijk was in Brasilia met 3-1 te sterk.

Arnaud Kalimuendo Muinga was de grote man aan Franse zijde. Met een hattrick boog de aanvaller van Paris Saint-Germain een achterstand om in een 3-1 zege.

Anders dan de Brazilianen in hun halve finale tegen Frankrijk, kwam Oranje een achterstand van twee doelpunten niet meer te boven tegen diezelfde tegenstander.

Eigenlijk was de openingstreffer van Nederland in de vijftiende minuut al enigszins tegen het spelbeeld in. Dat neemt niet weg dat de goal van Mohamed Taabouni fraai was. Hij werd door Kenneth Taylor alleen voor de keeper gezet en rondde af met een wippertje over de doelman.

Met links, rechts en het hoofd

Een paar minuten later was het echter alweer gelijk. Kalimuendo was het eindstation van een splijtende aanval, waarna de aanvaller zo vrij als een vogeltje zijn eerste doelpunt kon aantekenen.

Kort na rust profiteerde Kalimuendo opnieuw van defensieve chaos bij Nederland. Met nog meer vrijheid dan bij zijn eerste goal schoot de spits weer raak. Het enige verschil: dit keer met rechts.

Zijn derde treffer kwam niet van zijn linker- of rechterschoen, maar van het hoofd. Al vallend kopte Kalimuendo een rebound raak, nadat een schot van Adil Aouchiche via de vingers van Calvin Raatsie op de lat was beland.

Anass Salah-Eddine na de tweede tegengoal

Nederland kreeg in het resterende half uur nog wel een aantal mogelijkheden, maar die waren niet besteed aan invaller Naoufal Bannis en Sontje Hansen.

De enige troost voor Hansen is dat hij met zes goals nog steeds topscorer is van het toernooi. Kalimuendo komt na zijn hattrick een doelpunt tekort om die eer met Hansen te delen.

Volgens bondscoach Peter van der Veen was de tweede Franse goal de nekslag voor zijn formatie. "Daarna voelden ze alle pijntjes van het hele toernooi. Al hebben ze toch nog gevochten als leeuwen. Nu overheerst een rotgevoel, maar hopelijk is dat over een paar maanden anders."

Doelpuntenmaker Taabouni kon ondanks de teleurstelling al met iets meer trots terugkijken op het gehele toernooi, waarin Nederland hoogte- en dieptepunten beleefde.

"Het was een fantastische ervaring, die ik nooit zal vergeten. Maar na vier weken van huis ben ik nu wel een beetje moe."