1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Commissie in Huis: Trump misbruikte macht voor buitenlandse inmenging

President Trump heeft zijn presidentiële macht misbruikt om buitenlandse inmenging in de verkiezingen van 2020 te bewerkstelligen. Hij zette president Zelensky van Oekraïne onder druk om de zoon van zijn rivaal Joe Biden te vervolgen. Dat is de conclusie van het rapport van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden na wekenlange hoorzittingen in het impeachmentonderzoek. Ook heeft de president zich schuldig gemaakt aan het dwarsbomen van het onderzoek, staat in het rapport.

De conclusies zijn gebaseerd op de getuigenverklaringen voor de Inlichtingencommissie van de afgelopen weken. Later op de dag stemde het Huis in meerderheid in met de bevindingen. Het rapport wordt nu doorgegeven aan de commissie Justitiële Zaken, waarmee een nieuwe fase in de impeachmentprocedure begint.

Oekraïne onder druk gezet

De kern van de zaak is de vraag of Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk heeft gezet om een justitieel onderzoek te beginnen tegen de zoon van Joe Biden, de mogelijke Democratische opponent van Trump bij de verkiezingen.

Trump en zijn Republikeinse partij weerspreken de beschuldigingen en noemen het impeachmentonderzoek een heksenjacht. In lijn hiermee heeft het Witte Huis laten weten dat noch de president zelf noch diens advocaten of iemand van de presidentiële staf naar de zittingen zal komen van de tweede commissie die met het onderzoek aan de slag gaat.

Morgen gaat die commissie van Justitiële Zaken direct van start met het horen van vier rechtsgeleerden die gaan uitleggen wat er de grondwet is vastgelegd over impeachment. Daarna volgen nog meer getuigenverhoren.

Uiteindelijk moet deze commissie de definitieve aanklacht tegen Trump formuleren, waarna de zaak in handen komt van de door Republikeinen gedomineerde Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl