Witte Huis werkt niet mee met 'ongrondwettelijk' onderzoek naar impeachment
Het Witte Huis weigert mee te werken aan het onderzoek van het Amerikaanse Congres naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Trump. Advocaten van president Trump schrijven in een brief aan het Huis van Afgevaardigden dat het gaat om een "ongegrond" en een "grondwettelijk ongeldig" onderzoek.
In de brief worden de Democraten onder meer ervan beschuldigd dat ze een onderzoek zijn begonnen dat het principe van een eerlijk proces schendt. De brief is gericht aan de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de leiders van de drie Democratische commissies die onderzoek doen naar Trump.
De brief van het Witte Huis wordt gezien als een escalatie van de strijd over het onderzoek naar de afzettingsprocedure. De Democraten en de regering koersen af op een felle en complexe discussie over de interpretatie van de impeachment-regels die in de Amerikaanse grondwet zijn vastgelegd.
'Huis moet stemmen'
Het argument van de advocaten van Trump is dat de Democraten geen stemming hebben gehouden in het Huis van Afgevaardigden voorafgaand aan het impeachment-onderzoek. Bij de onderzoeken naar afzettingsprocedures tegen de presidenten Andrew Johnson, Richard Nixon en Bill Clinton was dat wel het geval. Volgens het Witte Huis had dat dus nu ook moeten gebeuren.
"Jullie ongekende acties laten de president geen andere keuze", staat in de brief. "Om zijn plichten aan het Amerikaanse volk, de grondwet en alle toekomstige bekleders van het ambt van president na te komen, kunnen de president en zijn regering onder deze omstandigheden niet meewerken aan jullie partijdige en ongrondwettelijke onderzoek."
Nancy Pelosi houdt vol dat er geen regels worden geschonden en zegt dat de gang van zaken binnen de grondwettelijke rechten van het Huis valt. Ze waarschuwt Trump: "Meneer de president, je staat niet boven de wet. We zullen je verantwoordelijk houden."
Zo werkt een impeachment:
De Democraten in het Huis van Afgevaardigden besloten vorige maand tot het onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen Trump. Dat deden ze omdat naar buiten was gekomen dat Trump de Oekraïense president Zelensky in juni telefonisch vroeg om een corruptieonderzoek in te stellen naar zijn politieke tegenstander Joe Biden en zijn zoon.
Volgens de Democraten heeft de president zich daarmee schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Trump zegt zelf dat hij onschuldig is en spreekt van een heksenjacht. Gisteren nog weigerde de regering om de voormalige ambassadeur bij de Europese Unie, die meer zou weten over het verzoek van Trump aan Zelensky, te laten getuigen in het Congres. Via een dagvaarding is hem nu opgedragen om 16 oktober te verschijnen.