liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Wembley barst uit zijn voegen: Engeland naar EK-finale tegen Italië

liveblog gesloten

Tot zondag bij de EK-finale!

We houden ermee op hier in Londen. Engeland staat in de EK-finale en stuit daarin op Italië.

Is Football Coming Home of gaat Football naar Rome? We weten het zondagavond laat. De finale is uiteraard live te zien en te horen bij de NOS. Tot dan!

Klaar op Wembley: Engeland naar EK-finale!

Het is afgelopen op Wembley! Engeland verslaat Denemarken met 2-1 na verlenging en staat zondag in de EK-finale tegenover Italië.

Of bekijk de samenvatting:

Bekijk de samenvatting van Engeland - Denemarken

111' Denen vechten voor laatste kans

De Denen hebben zich nog een keer bij elkaar geraapt in een poging de gelijkmaker nog voor elkaar te krijgen. Maar de Denen zijn al een hele tijd niet meer dreigend voor het doel van Pickford opgedoken.

En het lijkt er nu ook niet echt in te zitten.

Engeland-Denemarken 2-1

Even rust

De eerste helft van de verlenging zit erop.

En een paar minuten later gaan we weer verder. Nog een kwartier scheidt Engeland van een finaleplaats tegen Italië.

104' DOELPUNT ENGELAND

Kane mist een penalty, die door Makkelie werd gegeven na een overtreding op Sterling. Maar in de rebound schiet hij alsnog raak! Engeland leidt met 2-1.

Schmeichel stopt in eerste instantie de strafschop, maar de bal komt vervolgens precies voor de voeten van Kane terecht. In de rebound schiet de Engelsman onberispelijk raak.

Engeland-Denemarken 2-1

Kane mist penalty, maar schiet in rebound alsnog raak in verlenging: 2-1

101' Penalty voor Engeland!

Sterling gaat neer in het Deense strafschopgebied en Makkelie wijst naar de stip! Maehle raakt de Engelsman, en de VAR is het ermee eens.

Was het echt een penalty of ging Sterling wel erg makkelijk liggen? De meningen zijn verdeeld.

Engeland-Denemarken 2-1

94' Kans voor Kane

Daar was Kane eindelijk weer een keertje los. Vestergaard is de Engelse spits kwijt, maar zijn schot wordt door Schmeichel weggewerkt. Helaas voor de Engelsen is er niemand in de buurt voor een rebound.

Hoewel bijna het halve elftal al is gewisseld, ogen de Denen vermoeid. Het is in de verlenging Engeland dat de klok slaat.

Twee wissels bij Engeland: Henderson en Foden vervangen Rice en Mount.

Engeland-Denemarken 1-1

Harry Kane baalt

Eerste helft verlenging begonnen

Scheidsrechter Makkelie fluit voor de eerste helft van de verlenging. Komt football weer een stapje dichter bij home of duurt het Deense sprookje voort?

Makkelie fluit: we gaan verlengen op Wembley

In de slotminuten was er nog een heuse Engelse belegering van het Deense doel, maar er is niet meer gescoord. De halve finale tussen Engeland en Denemarken staat na 90 minuten op 1-1. We gaan verlengen!

Even uitblazen voor de verlenging

90' De verlenging nadert

De laatste minuten van de reguliere speeltijd lopen bij een stand van 1-1. Engeland en Denemarken koersen af op een verlenging. Vijfde wissel bij de Denen: Jensen vervangt Delaney.

De Engelsen voeren de druk in de slotfase nog flink op. Er komen zes minuten blessuretijd bij, waarin we onder meer een kopbal van Maguire zien: redding Schmeichel.

Engeland-Denemarken 1-1

79' Vierde wissel Denen, kansje Phillips

De vierde wissel bij de Denen: de moegestreden Christensen maakt plaats voor Andersen. Daarna zien we een schietkansje van Phillips: naast.

Het tempo ligt hoog in de tweede helft, terwijl ook de tijd begint te dringen. Nog tien minuten en dan gaan we, als het zo blijft, verlengen.

Engeland-Denemarken 1-1

74' Engeland wil penalty, maar VAR zegt nee

Schmeichel moet ingrijpen bij een voorzet van Mount, die net over de lat kan worden getikt door de Deense goalie.

Vervolgens gaat Kane neer in een duel met Nørgaard, in het strafschopgebied. Is het een schwalbe of een penalty? De VAR kijkt er even naar, maar er is niets aan de hand.

Engeland-Denemarken 1-1

68' Het grote wisselen is begonnen

Het grote wisselen is begonnen aan de kant van Denemarken. Dolberg, Damsgaard en Stryger Larsen worden vervangen door Nørgaard, Poulsen en Wass.

En dan is het de beurt aan Engeland: bondscoach Southgate haalt Saka naar de kant, de populaire Grealish - lees hier meer over zijn populariteit - is zijn vervanger.

Even later maakt de ene invaller, Wass, een overtreding op de ander, Grealish. Makkelie geeft een gele kaart.

Engeland-Denemarken 1-1

63' Kansjes voor Engeland

De wedstrijd is in een aantrekkelijke fase terechtgekomen, waarbij het spel op en neer golft. Met wel iets meer reuring voor het Deense doel. Zo hobbelde de bal na een voorzet van Shaw via Højbjerg voorlangs het doel en waren er nog kansjes voor Mount en Saka.

Engeland-Denemarken 1-1

55' Schmeichel redt Denemarken

Daar was ineens een flinke kans voor de Engelsen: Maguire kopt, Schmeichel tikt de bal knap uit de hoek.

De spanning begint steeds meer op te lopen op Wembley, met de 1-1 op het scorebord. Even later komt Dolberg opnieuw tot een schot, maar Pickford brengt eenvoudig redding.

Engeland-Denemarken 1-1

50' Makkelie trekt eerste kaart

Scheidsrechter Makkelie trekt zijn eerste gele kaart van de wedstrijd. Maguire is de ontvanger. De Engelsman knalt in een duel hard met zijn arm tegen Kjaer aan. De Deense aanvoerder moet even worden opgelapt.

Even later levert Dolberg een snoeihard schot af op het Engelse doel, maar Pickford brengt redding en de oud-Ajacied wordt sowieso afgevlagd wegens buitenspel.

Engeland-Denemarken 1-1

Scheidsrechter Danny Makkelie in actie, Harry Maguire is not amused

Tweede helft op Wembley

De bal rolt weer in de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Rust op Wembley: 1-1

Het is rust bij de halve finale van het EK tussen Engeland en Denemarken. De ruststand is 1-1.

Het is een leuke wedstrijd, maar geen beste, menen de analisten in Studio Europa.

39' DOELPUNT ENGELAND

Een minuut geleden miste hij nog een grote kans, nu is het wel raak na uitstekend voorwerk van Saka: Sterling tikt de 1-1 binnen.

Of nee, uit de herhaling blijkt dat het niet Sterling was, maar de Deense aanvoerder Kjaer die de bal in zijn eigen doel schuift.

Feit is wel dat Sterling even eerder alleen voor de keeper de bal tegen de borstkas van Schmeichel schoot. Maar dat is nu allang vergeten door de Engelse fans op Wembley.

Engeland-Denemarken 1-1

Engeland komt naast Denemarken door eigen goal aanvoerder Kjaer

30' DOELPUNT DENEMARKEN

Damsgaard schiet de Denen met een geweldige vrije trap op een 1-0 voorsprong tegen Engeland.

De afstand is ver, maar Pickford heeft geen antwoord op de kanonskogel van Damsgaard.

Het is het eerste tegendoelpunt van Engeland tijdens het EK, en tevens de eerste directe vrije trap die erin gaat.

Engeland-Denemarken 0-1

Damsgaard schiet Denen met een geweldige vrije trap op 1-0 voorsprong tegen Engeland

26' Weer een kans voor Denemarken

Na een fase waarin niet veel gebeurde, is er in de 25ste minuut weer een beste kans voor Denemarken. Omringd door vier Engelsen komt Damsgaard tot een gevaarlijk ogend schot, dat naast suist.

Engeland-Denemarken 0-0

Engelse fans hebben het zwaar tijdens de halve finale

18' Pickford gunt Denen een kans

Engeland heeft het meeste balbezit, zag onder meer een schot van Kane overvliegen, maar ook Denemarken meldt zich af en toe aan het front. Na een schot van Højbjerg (naast) gunt keeper Pickford de Denen ineens een grote kans door de bal pardoes bij Damsgaard in te leveren. Damsgaard geeft snel af op Braithwaite, maar die schiet naast.

Engeland-Denemarken 0-0

10' Walker wint sprintduel van Damsgaard

Na tien minuten is er ook het eerste gevaarlijke moment van de Denen, als Damsgaard wordt weggestuurd en onderweg naar het Engelse doel een sprintduel aangaat met Walker. De Engelsman wint, hij zet de Deen simpel weg.

Even later is er aan de andere kant een schietkans voor Sterling, maar hij produceert een zacht rollertje waar Schmeichel geen moeite mee heeft.

Engeland-Denemarken 0-0

Harry Maguire in duel met Kasper Dolberg

7' Engeland naar voren geschreeuwd

Engeland heeft in de beginfase de bal en wordt door het publiek enthousiast naar voren geschreeuwd. Het leverde tot nu toe één dreigend moment op: na balverlies van Delaney gaf Kane de bal laag voor op Sterling, maar de bal was een fractie te scherp en Sterling kon er net niet bij.

Engeland-Denemarken 0-0

Aftrap op Wembley!

Scheidsrechter Makkelie heeft gefloten: de halve finale tussen Engeland en Denemarken is begonnen, zo constateert ook premier Boris Johnson.

Premier Boris Johnson is ook van de partij op Wembley

De volksliederen klinken op Wembley

Het Deense volkslied wordt meegezongen door de spelers en de circa vijfduizend Deense fans op Wembley.

'God Save the Queen' klinkt uit vele tienduizenden kelen.

Waar zijn de Deense supporters?

Er zitten straks zo'n zestigduizend toeschouwers in het Wembley-stadion, maar niet zo gek veel Denen. Vanwege de coronabeperkingen zijn er geen supporters van buiten Groot-Brittannië welkom in Londen.

Wel zijn er een kleine achtduizend kaartjes verkocht aan Denen die in Groot-Brittannië wonen. De Deense voetbalbond heeft vijfduizend Deense vlaggen naar Londen gestuurd, zodat de fans ook iets hebben om mee te zwaaien.

Opstelling Denemarken

Het basisteam van Denemarken kent geen veranderingen vergeleken met de kwartfinale tegen Tsjechië. Dat betekent dat oud-Ajacied Kasper Dolberg opnieuw aan de wedstrijd begint.

Opstelling Engeland

Bij de Engelsen neemt Saka de plaats in van Sancho. Saka ontbrak in het vorige duel met Oekraïne wegens een lichte blessure. Voor de rest zijn er geen wijzigingen.

Tom Egbers krijgt kippenvel van uitzicht op duizenden zingende Engelse fans

Tom Egbers is vanavond aanwezig bij de halve finale op het EK tussen Engeland en Denemarken. Vanaf zijn balkon vertelt hij over de sfeer rond Wembley.

Tom Egbers krijgt kippenvel van uitzicht op duizenden zingende Engelse fans

Football's Coming Home in de tuin van prins Charles

De voetbalkoorts in Engeland is ook bij de koninklijke familie opgelopen. Prins Charles gaf vanochtend de Coldstream Guards opdracht om in de tuin van Clarence House, een van de officiële residenties in Londen, de voetbalhymne 'Football's Coming Home' te spelen.

Beelden van het tuinconcert zijn te zien op het YouTube-kanaal van de koninklijke familie. Ook 'Sweet Caroline', sinds het EK weer mateloos populair in Engeland, werd gespeeld.

Prins William is vanavond bij halve finale op Wembley. Zijn vrouw Kate Middleton kan niet, zij is in isolatie vanwege contact met een met corona besmet persoon. Ook hun zoon George is dit keer afwezig: de wedstrijd is te laat voor de 7-jarige prins.

Deense bondscoach Hjulmand: 'We zijn geen favoriet, maar ook geen underdog'

Kasper Hjulmand ziet zijn ploeg niet als favoriet in de halve finale van het EK tegen Engeland. Maar van de term 'underdog' wil hij ook niets weten. "Ik hou niet van die mentaliteit."

Deense bondscoach Hjulmand: 'We zijn geen favoriet, maar ook geen underdog'

EK in 2'21: 'Football is coming home' of Danish Dynamite?

Iedere dag praten we je in een video bij over alles wat je moet weten van het EK voetbal 2021. Zo ook vandaag.

EK in 2'21: 'Football is coming home' of Danish Dynamite?

Burgemeester Rome wil finale op grote schermen in Stadio Olimpico

Burgemeester Virginia Raggi wil dat de EK-finale zondag op grote schermen wordt vertoond in het Stadio Olimpico in Rome. In het stadion zijn dit toernooi drie groepswedstrijden van Italië en de kwartfinale tussen Engeland en Oekraïne gespeeld.

Het gaat nog om een voorstel. Hoeveel toeschouwers er zondag in het stadion mogen kijken, is nog niet duidelijk. Vanwege de coronamaatregelen zit een vol stadion er vermoedelijk niet in.

Gisteravond was het al een dolle boel in Rome na het bereiken van de finale.

Italianen dolgelukkig na overwinning op Spanje in halve finale EK

Chiesa na bereiken EK-finale: 'Toen Locatelli miste, bleven we allemaal rustig'

Nog even terug naar gisteravond: de reactie van doelpuntenmaker Federico Chiesa na de winst in de halve finale van het EK op Spanje.

Chiesa na bereiken EK-finale: 'Toen Locatelli miste, bleven we allemaal rustig'

Ondertussen in Tilburg: Trésor vertrekt naar Genk

Willem II ziet middenvelder Mike Trésor vertrekken naar RC Genk. De Belgische jeugdinternational was twee seizoenen geleden een van de revelaties in de eredivisie, maar handhaafde zich afgelopen jaar maar ternauwernood met de Tilburgers.

De Engelse roep om Grealish

Jack Grealish was het als speler van Aston Villa gewend uitgejouwd te worden in Premier League-stadions, maar nu hoorde hij plots zijn naam gescandeerd worden in het met 19.000 toeschouwers gevulde Wembley.

De Engelse fans zagen in de middenvelder namelijk dé oplossing om de impasse die zich van het EK-duel met Duitsland meester had gemaakt te doorbreken.

Jack Grealish

De blikvangers bij Denemarken

Op elk groot toernooi staan er spelers op die bij het grote publiek nog onbekend zijn. Een goed optreden op een EK of WK doet wonderen, soms is één actie zelfs al genoeg om de marktwaarde danig te verhogen.

Bij Denemarken is het niet anders. Bij de nationale ploeg springen onder anderen Mikkel Damsgaard en Joakim Maehle in het oog.

Mikkel Damsgaard viert zijn 1-0 tegen Rusland

Engeland walst over Oekraïne heen

Engeland haalde de halve finale door in Rome in de kwartfinales met 4-0 af te rekenen met Oekraïne.

Bekijk de samenvatting van Oekraïne - Engeland (0-4)

Denen verslaan Tsjechen, die Oranje uitschakelden

Denemarken is bezig aan een ware droomvlucht.

In de kwartfinales werd afgerekend met Tsjechië, dat in de ronde daarvoor Oranje had uitgeschakeld.

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Denemarken (1-2)

Speciale uitnodiging voor Eriksen

De UEFA heeft Christian Eriksen en zijn partner uitgenodigd om zondag de EK-finale in Londen bij te wonen.

Ook de zes medische verzorgers die het leven van de Deense voetballer redden toen hij drie weken geleden een hartstilstand kreeg, mogen de eindstrijd op Wembley bijwonen.

Deense supporters eren Christian Eriksen met een spandoek

Schmeichel in de voetsporen van zijn vader

Peter Schmeichel werd in 1992 Europees kampioen met de Denen, zoon Kasper is nu twee duels verwijderd van de eeuwige roem.

Nooit eerder werden een vader en een zoon allebei Europees kampioen. Maar zover is het natuurlijk nog niet. Eerst moet Denemarken vanavond nog zien te winnen van Engeland.

Vader Schmeichel speelde tijdens het EK van 1992 overigens ook tegen Engeland. De groepswedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter John Blankenstein, eindigde in 0-0.

De kracht van 'magisch' Wembley

Ruim zestigduizend fans doen vanavond een poging het Engelse elftal naar de finale van het Europees kampioenschap te schreeuwen.

"De sfeer zal magisch zijn", blikt verdediger Harry Maguire vooruit.

Verdediger Harry Maguire viert feest met de Engelse fans in voetbaltempel Wembley

Italië al zeker van finale

Italië heeft zich na een ten koste van Spanje voor de finale van het EK voetbal geplaatst.

Voor zestigduizend toeschouwers op Wembley stond het na 120 boeiende minuten in de halve finale 1-1, waarna de Italianen de strafschoppen beter namen.

Bekijk de samenvatting van Italië - Spanje

Welkom/Velkommen!

Welkom bij ons liveblog, met vandaag uiteraard aandacht voor de tweede halve finale van het Europees kampioenschap.

Engeland neemt het in Londen op tegen Denemarken. De winnaar speelt zondag om 21.00 uur de EK-finale tegen Italië.