NOS Voetbal

Schick krijgt geen topscorerstrofee, maar de mooiste EK-goal maakt hij wel

Doelpunt van het toernooi: de langeafstandsraket van Schick

Het mag geen verrassing heten, maar de goal van Patrik Schick is officieel uitgeroepen tot het mooiste doelpunt van het EK voetbal. De Tsjech pegelde tegen Schotland (0-2) van bijna vijftig meter raak, met uiterste precisie over de ver voor zijn doel staande David Marshall.

De UEFA had tien doelpunten genomineerd en er werden 800.000 stemmen uitgebracht. Schick kreeg de meeste stemmen, daarna Paul Pogba en Luka Modric.

Hieronder de tien doelpunten die door de UEFA werden genomineerd:

Dit zijn de tien mooiste goals van het EK (volgens de UEFA)

De uitverkiezing is een troostprijs voor Schick, die de topscorerstrofee ondanks een gelijk aantal doelpunten van vijf naar Cristiano Ronaldo ziet gaan. De Portugees had namelijk een assist meer.

Details geven de doorslag in de top, dat heeft de 25-jarige aanvaller van Bayer Leverkusen al vaker ondervonden in zijn carrière. Zo viel ooit zijn droomtransfer naar Juventus in het water doordat hij niet door de medische keuring kwam, iets wat meestal een formaliteit is.

Schick deed ook Oranje de das om

En ook was hij liever wat verder dan de kwartfinales gekomen met Tsjechië. "Ik ben niet zo geïnteresseerd in mijn aantal doelpunten dit EK", reageerde de linksbenige blikvanger van de Tsjechen, die ook in de achtste finale tegen Nederland scoorde.

Toch levert het Europees kampioenschap hem wel status op in eigen land. En ook zeker daarbuiten.

Met zijn vijf goals evenaart Schick wel zijn landgenoot Milan Baros, die met hetzelfde aantal treffers topscorer werd van het EK in 2004. Toen werd er veel verwacht van de Tsjechen, met spelers als Petr Cech, Pavel Nedved, Tomás Rosicky, Karel Poborsky en Jan Koller. Ze sneuvelden in de halve finale tegen de latere winnaar Griekenland.

  • ANP
    Milan Baros, topscorer van het EK in 2004
  • ANP
    Patrik Schick, gedeeld topscorer van het EK in 2021

Schick werd de plotselinge ster van een team dat volgens hem nog weinig bekendheid genoot in Europa. "Niet veel mensen geloofden in ons. Maar we hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de groten. Laat dit toernooi een stimulans zijn voor de verdere duels in de WK-kwalificatie"

Zware kwalificatiepoule

Tsjechië deed pas één keer mee aan een wereldkampioenschap en jaagt nu in een groep met België en Wales op een ticket voor Qatar.

Die strijd wordt hervat zonder Schick, want een halfjaar geleden was hij nog de zondebok van de natie door in een verloren interland tegen Wales voor een onnozel handgemeen met direct rood weggestuurd te worden. Het zij hem vergeven. Schick: "Als we terugkijken op ons toernooi, verdienen we veel respect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl