Marcus Rashford na het missen van zijn strafschop in de EK-finale tegen Italië
NOS Nieuws

Rashford reageert op racisme na gemiste penalty in EK-finale

De Engelse voetballer Marcus Rashford heeft gereageerd op de racistische uitlatingen die op sociale media over hem verschenen nadat hij in de EK-finale tegen Italië zijn strafschop had gemist. De 23-jarige zwarte speler van het Engelse nationale elftal biedt in een uitgebreide verklaring op Twitter ook zijn excuses aan voor het missen van die penalty.

"Kritiek op mijn prestaties kan ik altijd hebben", schrijft hij. "Mijn penalty was niet goed genoeg, die had erin gemoeten. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik heb me nog nooit trotser gevoeld dan toen ik de drie leeuwen op mijn borst droeg en mijn familie zag juichen in een menigte van tienduizenden mensen. Ik heb van dat soort dingen altijd gedroomd."

Rashford plaatste zijn statement maandagavond op Twitter:

  • Twitter/Marcus Rashford MBE
  • Twitter/Marcus Rashford MBE

Engeland verloor de EK-finale van Italië na een beslissende strafschoppenreeks. Behalve Rashford misten ook zijn zwarte teamgenoten Jadon Sancho en Bukayo Saka hun penalty. Dat leidde tot racistische opmerkingen over de drie Engelse spelers op sociale media. Onder meer de Engelse voetbalbond FA, de Britse premier Boris Johnson en prins William hebben dat racisme inmiddels veroordeeld.

Van Rashford, die bij Manchester United speelt, werd ook een muurschildering beklad in de wijk Withington in Manchester. Buurtbewoners plakten later hartjes en andere steunbetuigingen over de bekladding heen.

In zijn verklaring schrijft Rashford dat die actie hem tot tranen heeft geroerd. "De gemeenschap die altijd haar armen om me heen heeft geslagen, blijft me overeind houden. Ik ben Marcus Rashford, 23 jaar, een zwarte man uit Withington en Wythenshawe, Zuid-Manchester. Als ik niets anders meer heb, heb ik altijd dat nog."

Rashford zette een foto van de 'herstelde' muurschildering online:

Rashford en andere zwarte Engelse voetballers zijn de afgelopen jaren geregeld doelwit geweest van online racisme. In april voerden alle Engelse voetbalclubs daartegen nog actie. Ze 'boycotten' toen een weekend lang sociale media, door geen berichten te plaatsen op Twitter, Facebook en Instagram. Eerder hadden ze al gepleit voor strengere regels voor socialemediabedrijven om online haat tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl