NOS Voetbal

Foden twijfelgeval bij Engelsen, Spinazzola symbolisch terug bij Italianen

Southgate blij met erkenning, Chiellini wil hoofd koel houden

Een domper voor Engeland, in aanloop naar de EK-finale. Phil Foden is geblesseerd geraakt, waardoor de middenvelder de strijd om de eerste hoofdprijs van Engeland sinds 1966 mogelijk aan zich voorbij moet laten gaan. Foden trainde niet mee, daags voor de eindstrijd tegen Italië.

"Hij heeft een vrij lichte voetblessure", verklaarde bondscoach Gareth Southgate op de gebruikelijke persconferentie. "Het is de vraag of hij op tijd fit is om mee te kunnen doen aan de wedstrijd, dus dat zullen we later nog eens moeten beoordelen."

ANP
Phil Foden

Foden is geen basisspeler, maar geldt net als Jack Grealish als een speler die een wedstrijd kan openbreken als het binnen de lijnen even niet volgens planning verloopt.

Brief van de koningin

De EK-koorts in Engeland is naar een hoogtepunt gestegen, zeker nu de nationale ploeg op het heilige gras van Wembley het thuisvoordeel heeft in de finale. Southgate kreeg zelfs een brief met de succeswensen van koningin Elizabeth, die 55 jaar geleden al de wereldbeker mocht uitreiken aan de toenmalige aanvoerder Bobby Moore.

Italië vierde veel recenter nog successen, met de wereldtitel in 2006 als hoogtepunt. In 2000 en 2012 waren de Italianen verliezend finalist op het EK.

Tegenvaller is wel het uitvallen van Leonardo Spinazzola, met een zware achillespeesblessure verliet hij vorige week het toernooi na de kwartfinale tegen België. Bondscoach Roberto Mancini heeft de onvermoeibare flankspeler voor de finale echter terug bij de groep gehaald ter bevordering van de teamgeest. "Ik hoop dat de jongens zich morgen nog negentig minuten vermaken."

Dat geldt zeker voor Giorgio Chiellini, de aanvoerder van bijna 37. "Ik geniet van elk moment van deze laatste jaren van mijn carrière, altijd met een glimlach en respect voor mijn tegenstanders."

Chiellini geldt als een spijkerharde verdediger, maar toont in zijn nadagen ineens zijn zachte kant. "Ik lach, maak grapjes, knuffel mijn tegenstanders. Iemand zoals ik kan geen langetermijnplannen meer maken, ik hoef de spelvreugde alleen maar over te brengen op de jongere jongens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl