NOS Voetbal

Hoogma na vertrek De Boer: 'Haast geboden bij opvolger, niet makkelijk'

Nico-Jan Hoogma reageert op vertrek Frank de Boer

Voor directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB ligt er een zware taak. Hij moet op korte termijn een opvolger zien te vinden voor de dinsdag vertrokken bondscoach Frank de Boer. "Er is haast geboden, want op 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Noorwegen in Oslo", blikt Hoogma dinsdag vooruit.

"De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale van het EK halen niet bewerkstelligd.. Als dit niet bereikt zou worden, zouden we evalueren. We hadden op een beter EK ingezet. Dat is niet gelukt", concludeert Hoogma na het mislukte EK, waar Oranje door Tsjechië in de achtste finale werd uitgeschakeld. "Mijn fout? Dat wil ik niet zeggen... Het is wel mijn verantwoordelijkheid."

Hoogma gaf toe dat het gesprek met De Boer in Zeist moeilijk was geweest. "Buiten dat het een zakelijk gesprek is, is er ook een menselijk aspect", aldus de directeur topvoetbal. "Het doet altijd pijn..."

Hoogma is als beleidsbepaler topvoetbal medeverantwoordelijk geweest voor de komst van De Boer vorig jaar, nadat Ronald Koeman naar Barcelona was vertrokken. Het EK maakte wel duidelijk dat de voormalige Ajax-trainer niet de juiste man was voor Oranje.

"We waren destijds twee jaar onderweg met de complete staf. Ieder had zijn eigen taak. We waren het er allemaal over eens: dit is de manier van werken. Dit gaat goed. We wilden een persoon die daar verder mee zou gaan", kijkt Hoogma terug op de zoektocht naar een opvolger voor Koeman, die Oranje na een slechte periode net weer uit het moeras had getrokken.

Rommelig

De aanloop van De Boer naar het EK is volgens Hoogma rommelig verlopen. "Gaandeweg werd het duidelijker, strakker. We speelden zeker niet groots, maar winnen wel drie keer in de groepsfase. Het vervolg hebben we gezien in de achtste finale."

Of het drama rond De Boer ook gevolgen heeft voor de beleidsbepalers van de KNVB, wilde Hoogma niet zeggen. "Uiteraard moet je ook naar jezelf kijken. Ik ben echter geen wegloper. Ik zal verantwoordelijkheid moeten nemen om hier weer uit te komen en dat we over twee maanden de juiste bondscoach hebben."

Hoogma staat onder druk. "We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen. Het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden."

Opvolger De Boer

De directeur topvoetbal van de KNVB wil dinsdag geen namen noemen van mogelijke opvolgers van De Boer. Een type-Koeman is echter wel het doel. "Om Koeman hangt een soort aura: dat is de chef, de baas. Dat heeft uitstekend gewerkt. In die richting denk ik persoonlijk, maar dat is zeker niet gemakkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl