ProShots
NOS Voetbal

Frank de Boer stapt per direct op als bondscoach van het Nederlands elftal

Frank de Boer is niet langer bondscoach van het Nederlands elftal. Na een evaluatie van zijn werkzaamheden in Zeist, twee dagen na de uitschakeling op het Europees kampioenschap, is besloten dat de KNVB en De Boer per direct uit elkaar gaan.

Het contract van De Boer, die de bond zelf meedeelde niet door te willen, liep nog door tot en met het WK van 2022, mocht Oranje zich daarvoor plaatsen.

"Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach. De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk", aldus De Boer op de website van de KNVB.

Geen gezonde situatie

De druk neemt na de roemloze aftocht op het EK toe, volgens De Boer. "En dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo'n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie."

De 51-jarige trainer is nog geen jaar bondscoach geweest, nadat hij in september vorig jaar werd aangesteld als opvolger van Ronald Koeman. De naar Barcelona vertrokken Koeman kreeg veel lof voor de impulsen die hij Oranje had gegeven. De Boer besloot zijn eigen lijn te kiezen en kreeg daarvoor veel kritiek.

Frank de Boer na de uitschakeling van Oranje:

De Boer over toekomst: 'Daar ga ik nu geen antwoord op geven'

De drie groepswedstrijden tijdens het EK, tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, zorgden voor een goede stemming in het Oranje-kamp. Maar het sentiment kantelde na de uitschakeling in de achtste finale tegen Tsjechië (0-2).

Was het niet omdat de nummer veertig van de FIFA-ranking een op papier bescheiden tegenstander was, dan wel om de manier waarop het team ten onder ging.

Slechts vijftien duels bondscoach

De Boer debuteerde in oktober vorig jaar met een nederlaag tegen Mexico als bondscoach en stond in totaal vijftien duels aan het roer bij Oranje. Ook in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Qatar kende hij geen overtuigende start, met een nederlaag tegen Turkije.

Op 1 september hervat Nederland bij Noorwegen de strijd om een WK-ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl