Frank de Boer druipt af na de nederlaag tegen Tsjechië ProShots
EK voetbal

De KNVB voert op dit moment al gesprekken met Frank de Boer om diens toekomst als bondscoach van het Nederlands elftal te bespreken. Na de teleurstellende uitschakeling van Oranje in de achtste finale van het EK tegen Tsjechië, ligt De Boer flink onder vuur.

Uit diverse hoeken klinkt het zelfs dat de kans klein is dat De Boer nog op de bank zit als het Nederlands elftal op 1 september de WK-kwalificatie hervat met een cruciale uitwedstrijd tegen Noorwegen.

Cruciaal, omdat Nederland onder De Boer in die cyclus al onderuit ging bij Turkije en het bij een nieuwe nederlaag achterop dreigt te raken in de groep.

Snelle evaluatie teken aan de wand

Het is gebruikelijk dat er na een groot toernooi een evaluatie plaatsvindt tussen de KNVB en de bondscoach. Wel kan het volgens Oranje-volger Jeroen Stekelenburg een teken aan de wand zijn dat de bond nu ineens haast maakt met die afspraak.

Insiders aan het woord over de positie van Frank de Boer:

'Op korte termijn evaluatiegesprek met De Boer, morgen of zeker deze week'

Niet alleen de positie van De Boer, ook de rol van de overige stafleden zou uitvoerig worden besproken. Er komt sowieso al een nieuwe directeur in Zeist, waar Marianne van Leeuwen vanaf september de taken overneemt van Eric Gudde.

De Boer ontweek zondag direct na de uitschakeling vragen over zijn toekomst. "Daar gaan we rustig over nadenken. Het was niet goed genoeg. We moeten goed evalueren."

Kritiek op werkwijze De Boer laait op

De Boer nam in september vorig jaar het stokje over van Ronald Koeman, die naar Barcelona was vertrokken. De Boer zette de lijn van zijn voorganger niet voort, terwijl Koeman juist weer voor een frisse wind had gezorgd bij Oranje.

De kritiek op de matige resultaten en het povere voetbal verstomde door de drie overwinningen van Nederland in de groepsfase van het EK, maar laaide weer op toen Tsjechië een abrupt einde maakte aan die korte opleving.

Frank de Boer na de uitschakeling van Oranje op het EK:

De Boer over toekomst: 'Daar ga ik nu geen antwoord op geven'

STER reclame