Getty Images
EK voetbal

Frank de Boer gaat de komende weken nadenken of hij bondscoach van het Nederlands elftal wil blijven. Hij zei dat na de uitschakeling van Oranje door Tsjechië op het EK.

"Daar hoef ik nu geen antwoord op te geven. Daar ga ik de komende weken rustig over nadenken", antwoordde hij op de vraag van verslaggever Jeroen Stekelenburg of hij bondscoach wil blijven.

De Boer was voorafgaand aan het Europees kampioenschap het mikpunt van kritiek. Om zijn selectiebeleid, om het te spelen systeem en niet op de laatste plaats om het vertoonde spel.

Het sentiment sloeg om na de EK-zeges op Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Na de zeperd tegen Tsjechië was het ineens weer gedaan met de euforie.

De Boer over toekomst: 'Daar ga ik nu geen antwoord op geven'

Na het wisselen van de dreigende Donyell Malen werd er zelfs een vergelijking gemaakt met de beruchte wissel van Dick Advocaat, die in 2004 ook in een wedstrijd tegen de Tsjechen uitblinker Arjen Robben wisselde voor Paul Bosvelt. En daarna verloor.

Dat ging De Boer wel erg ver. "Wij weten dat Donyell een fantastische speler is en dat de koek na zestig à zeventig minuten wel op is", verklaarde hij zijn keuze. "Mijn plan was in eerste instantie om Wout Weghorst in te brengen."

Dat plan kon echter de prullenbak in. Malen miste een grote kans en kort daarna kreeg Matthijs de Ligt rood.

Laatste pass

"Zulke wedstrijden tegen zulke tegenstanders, dan gaat het om één of twee momenten. Die heeft Donyell gekregen", meende De Boer. De coach vond dat Denzel Dumfries voor rust een betere voorzet op zijn PSV-collega had moeten afleveren, waarmee een grote kans verloren ging.

"Ik denk dat wij de dominerende partij waren. Alleen de laatste pass was dan net niet goed", was zijn algemene indruk. En dat resulteerde in geen enkel schot op doel. "Ja, oké..."

De Boer: 'Dit voelt als een ongelooflijke kater, dit slijt niet zomaar'

"Tegen zo'n stugge tegenstander moet je top zijn", besloot De Boer, die zijn ploeg wat loom voor de dag zag komen. "Dat zal met het weer te maken hebben, dat zou misschien excuus kunnen zijn...", doelde hij op de hoge temperatuur in Boedapest.

"Het was niet goed genoeg, anders waren we doorgegaan", is de bikkelharde conclusie. "Als we weer bij elkaar komen, dan moeten we er direct weer staan."

Op 1 september hervat Oranje de WK-kwalificatie met een bezoek aan Noorwegen. Zonder de geschorste De Ligt. En al dan niet met De Boer op de bank. "Ik zit nu met een enorme kater."

STER reclame