NOS Voetbal

Wijnaldum vraagt om steun UEFA bij racisme: 'Verantwoordelijkheid niet bij spelers leggen'

Wijnaldum over OneLove: 'Laten zien dat iedereen erbij hoort"

Georginio Wijnaldum draagt zondag vol overtuiging de OneLove-aanvoerdersband in de achtste finale van het EK tegen Tsjechië. "We willen laten zien dat we iedereen steunen en dat iedereen erbij hoort", zei de aanvoerder van Oranje. Van de Europese voetbalbond UEFA verwacht hij die steun ook.

De aanvoerder hoopt dat het publiek zich zondag van zijn goede kant laat zien en dat Oranje niet met racisme te maken krijgt in Boedapest. In tegenstelling tot wat hij eerder zei in 2019, is van het veld lopen niet de meest voor de hand liggende keus voor Wijnaldum.

"Dat was toen makkelijker om te zeggen, omdat ik dat probleem nooit echt was tegengekomen", zei Wijnaldum. "Ik ben daarna heel hard gaan nadenken: Gini, je speelt straks in Hongarije, wat ga je doen als het echt gebeurt? Wat als je tegen een minder team speelt en die fans weten dat en als je van het veld loopt kan het zijn dat je de wedstrijd verliest."

Georginio Wijnaldum

"De UEFA moet de spelers beschermen. Die beslissing, die verantwoordelijkheid moet niet bij de spelers komen te liggen", stelde de aanvoerder. "De UEFA moet leidend zijn en spelers beschermen. Ik dacht eerst anders en dacht dat ik van het veld zou lopen. Het kan nog steeds zijn dat ik dat doe, maar ik ben er wel anders over gaan denken. Het ligt aan de situatie."

'Waarom wordt er niet geluisterd naar mensen die er echt toe doen?'

Dinsdag liet de KNVB al weten dat Wijnaldum de OneLove-aanvoerdersband draagt. Die staat voor inclusiviteit in het voetbal. "Voetbal verbindt", staat er op de band onder het hartje in de regenboogkleuren, waar een zwarte strook aan is toegevoegd.

Oranje speelt zondag in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, waar onlangs een anti-homowet werd aangenomen. Met die nieuwe wet wordt het in Hongarije verboden om bijvoorbeeld voorlichting te geven over homoseksualiteit en het veranderen van sekse aan jongeren tot achttien jaar.

Georginio Wijnaldum

"Naar voetballers wordt geluisterd, omdat ze een hoger podium hebben in de samenleving", vervolgde Wijnaldum. "We kennen de situatie in Hongarije. Aan de ene kant is het jammer dat er alleen geluisterd wordt naar mensen op een podium. Waarom wordt er niet geluisterd naar mensen die er echt toe doen, de homo's in dit geval."

'Blij dat we niet alleen staan'

Wijnaldum wordt dit EK niet de eerste speler die een statement maakt via zijn aanvoerdersband. De Duitse doelman Manuel Neuer droeg in de eerste twee poulewedstrijden een band in de regenboogkleuren. Die actie werd onder de loep genomen door de UEFA. Neuer ging vrijuit, omdat de voetbalbond zijn actie als een goede zaak kwalificeerde.

"Ik ben blij dat we niet alleen staan, dat andere landen ook iets doen", aldus Wijnaldum.

In november 2020 droeg het Nederlands elftal bij de wedstrijd tegen Spanje voor het eerst warming-upshirts met het OneLove-logo. Ook bij de WK-kwalificatiewedstrijden in maart en de oefenwedstrijden in mei en juni prijkte het logo op deze shirts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl