EK voetbal
Koeman over Oranje: 'Ik heb dat niet zo positief gezien'

Ronald Koeman heeft een aantal hectische maanden achter de rug. Bekerwinst met Barcelona. Géén landstitel. Wel trainer van Barcelona? Géén trainer van Barcelona? Inmiddels weet hij dat hij komend seizoen ook op de bank zit bij de Catalaanse club.

Deze week is Koeman in Nederland. Woensdagavond onthulde hij samen met zijn broer Erwin een standbeeld van hun vader Martin. Het standbeeld staat voor het stadion van FC Groningen, dat vandaag 50 jaar bestaat.

Koeman heeft ook naar Oranje gekeken, dat zondag Oekraïne met 3-2 versloeg. Waar er alom positief werd gereageerd op de overwinning is Koeman, die in augustus vorig jaar het Nederlands elftal verruilde voor Barcelona, tegenover verslaggever Kees Jongkind kritischer. "Men is heel positief. Dat verbaast me. Ik heb dat niet zo positief gezien... Ik vond de tweede helft goed, maar het is maar 3-2. En Oekraïne is nou niet een land dat heel ver gaat komen."

"Ik denk dat Nederland ver kan komen, maar dan zullen er dingen absoluut beter moeten. Ik heb gisteren Frankrijk-Duitsland gezien. Dat was een paar niveautjes hoger. Máár... het Nederlands elftal kan dat. Maar dat moet verbeteren. Laten we hopen dat ze heel ver komen."

Vijf verdedigers en Weghorst

Koeman begrijpt de tactische keuze van De Boer voor een systeem met vijf verdedigers wel. "Ik heb dat systeem ook bij Barcelona gespeeld. Dan zie je dat je met dat systeem ook geweldig mooie, aanvallende wedstrijden kunt spelen."

"Wout Weghorst? Ik koos uiteindelijk voor Luuk de Jong. Maar dat was omdat ik met één spits speelde. Ze spelen nu met twee spitsen."

Koeman over bijna-transfer van Depay naar Barcelona: 'Je zegt het goed, bijna...'

Koeman ging ook nog kort in op het mislopen van international Georginio Wijnaldum door zijn club Barcelona. De middenvelder gaat naar Paris Saint-Germain. "Dat is zijn goed recht. Dat komt mede door het feit dat ik geen duidelijkheid had. Hij had dat ook niet en dan komt er iemand anders tussen. Ja, dat is dom ja." Toch heeft Koeman daar geen naar gevoel aan overgehouden. "Ik heb inmiddels een goed gesprek gehad met president Laporta. Hij weet inmiddels ook dat ik de beste man voor de club ben."

Ondertussen heeft Memphis Depay laten doorschemeren dat hij wel voor Barcelona kiest. "Ja, dat mag hij doen hoor... Iedereen weet wat wij met elkaar hebben en dan zou het geweldig zijn als het ook echt gaat gebeuren. Het is bijna zover."

STER reclame