Toby Alderweireld AFP
EK voetbal

Van normale wedstrijdspanning was plotseling geen sprake meer bij de spelers van het Belgische voetbalelftal. Ook zij kregen, in de aanloop naar hun eerste EK-duel met Rusland (3-0), mee wat er was gebeurd bij Denemarken-Finland. En ook zij zagen Christian Eriksen ineenzakken op het veld.

Een tergend lange reanimatie volgde, waarna er lange tijd onduidelijkheid was over de gezondheid van de Deense middenvelder.

"Er ligt toch een vriend van je daar op het veld", klonk het bij Toby Alderweireld, die Eriksen nog goed kent van zijn tijd bij Ajax en Tottenham Hotspur.

'Een vriend van je ligt daar op de grond, dat is heel raar'

Romelu Lukaku is momenteel ploeggenoot van Eriksen bij Internazionale. Zijn reactie, direct na zijn eigen wedstrijd: "Ik denk dat hij bij bewustzijn is, ik las in onze appgroep dat hij buiten levensgevaar is. Ik hoop dat hij terug gezond raakt, want hij heeft twee jonge kinderen en die hebben hem nodig."

Lukaku hield het niet droog nadat hij de beelden had gezien. "Er waren veel tranen voor de wedstrijd. Het was voor mij heel moeilijk om te focussen voor deze wedstrijd."

"Maar niet alleen voor mij was het moeilijk. Ook voor Toby, Jan en Nacer was het moeilijk. Want we kennen hem heel goed", verwijst Lukaku respectievelijk naar Alderweireld, Vertonghen en Chadli.

Lukaku: 'Veel tranen voor de wedstrijd, we kennen Christian heel goed'

Vertonghen was zelf niet aan het kijken naar Denemarken-Finland. "Ik kwam net van mijn hotelkamer aflopen toen ik het nieuws hoorde. Ik kon gewoon niet bewegen. Ik stond stil. En ik krijg nu weer kippenvel."

Vriend

De aanvoerder van België speelde zo'n tien jaar samen met Eriksen. Eerst bij Ajax, later bij Tottenham Hotspur. De twee hebben nog regelmatig contact met elkaar. "Ik denk dat ik hem een vriend kan noemen. Ik hoorde dat hij bij bewustzijn was, dat hij aan het praten was, dat was het belangrijkste."

Vertonghen kent Eriksen al tien jaar: 'Ik durf hem een vriend te noemen'

Bij Alderweireld zat de schrik er goed in. "En hij is niet de eerste. Je hebt Daley Blind gehad. Je hebt ook Nouri gehad, die kende ik dan niet persoonlijk, maar Daley wel. En nu Christian. Dan denk je echt: waar zijn we mee bezig? Moeten we zometeen echt een wedstrijd spelen terwijl een vriend van me daar op het veld ligt? Dat is heel raar. Gelukkig kregen we snel goed nieuws en konden we de knop omzetten."

Donderdag zal de knop nogmaals om moeten als België in Kopenhagen tegen Denemarken speelt. In het stadion waar de Denen zaterdag na de hervatting hun duel verloren van Finland (0-1).

'Voetbal zinloos'

De bondscoach van Denemarken, Kasper Hjulmand, wist met zijn emoties nog geen raad vlak na het duel met Finland. "Als één van je spelers vecht voor je leven, is voetbal zinloos."

Het was de keuze van de spelers van Denemarken en Finland, nadat ze contact hadden gehad met Eriksen, om de wedstrijd toch uit te spelen.

STER reclame