NOS Voetbal

Oranje wint uitzwaaiwedstrijd ruim van Georgië, maar de zorgen blijven

Oranje wint laatste oefenduel voor EK ruim van Georgië: 3-0

Het Nederlands elftal heeft in zijn laatste oefenwedstrijd voor de start van het EK een 3-0 zege geboekt op Georgië. De uitvoering van het veelbesproken 5-3-2-systeem was in Enschede echter niet overtuigend genoeg om te spreken van een goede generale repetitie. De zorgen blijven.

In vergelijking tot het voorgaande oefenduel met Schotland nam Daley Blind, terug van blessureleed, de plaats in van de aan zijn lies geblesseerde Matthijs de Ligt en stond Maarten Stekelenburg ten koste van Tim Krul onder de lat. De rest van de formatie bleef intact, inclusief het spitsenduo Wout Weghorst/Memphis Depay.

  • NOS
    Programma Nederlands elftal

Na de zwakke vertoning tegen Schotland verlangde bondscoach Frank de Boer meer druk op de tegenstander van zijn spelers. Dat moest met name tot uiting komen via de backs Owen Wijndal en Denzel Dumfries, die de Georgische backs ver terug behoorden te dringen. Dat lukte met name op rechts.

Het eerste gevaar kwam van de Georgiërs en de aanleiding toonde gelijkenis met de vroege tegengoal van woensdag. Depay leed balverlies en Georgië plaatste daarop een rappe counter. Stekelenburg redde op de inzet van Saba Lobzjanidze.

Depay naast Kick Smit

Dumfries was met zijn aanvallende acties de gevaarlijkste pion aan Nederlandse zijde in het openingskwartier. Na een combinatie met Depay werd de PSV'er op de hak getikt door Lasha Dvali en kreeg Oranje een strafschop.

Depay benutte de penalty en steeg met zijn 26ste interlandtreffer naar de met Kick Smit gedeelde twaalfde plaats op topscorerslijst aller tijden van Oranje.

Depay schiet Nederland vanaf strafschopstip op voorsprong tegen Georgië (1-0)

Even later onderscheidde Dumfries zich opnieuw met een harde voorzet van rechts. Depay kon de bal bij de tweede paal in de goal glijden, maar diens inzet ging te veel naar het midden en doelman Giorgi Loria bracht redding.

Daarmee was ook meteen het voornaamste gevaar in een matige eerste helft van Oranje genoemd. Georgië vond steeds makkelijker de ruimte tussen de linies en achter de Nederlandse defensie. Het leverde zelfs enkele mogelijkheden op en antwoorden van Oranje bleven uit.

Met name Marten de Roon speelde matig in de eerste helft en grossierde in balverlies (dertien keer). Jongeling Jurriën Timber onderscheidde zich als een van de drie centrale verdedigers met zijn vernuftige stapjes naar voren en betrokkenheid in de opbouw. Met een schot van Frenkie de Jong dat richting de kruising door Loria werd weggedoken besloot Oranje de eerste 45 minuten.

Ontlading bij Weghorst

Waar Weghorst in het eerste bedrijf ook meerdere mindere momenten had, beleefde hij tien minuten na rust een absoluut hoogtepunt. De spits van Wolfsburg schoot op aangeven van Depay zijn eerste interlandgoal over doelman Loria. De ontlading toonde hoeveel die goal voor hem betekende.

Weghorst verdubbelt voorsprong tegen Georgië met eerste interlandgoal: 2-0

Kansen voor Dumfries en Stefan de Vrij volgden en Loria haalde opnieuw een Nederlands schot uit de kruising, van Depay dit keer. Weghorst ging in de 66ste minuut onder luid applaus van de 7.500 toeschouwers in Enschede naar de kant. Donyell Malen kwam voor hem in de ploeg.

Ook Davy Klaassen (voor Georginio Wijnaldum) en Ryan Gravenberch (voor Frenkie de Jong) werden door De Boer op dat moment ingebracht. Na rust had Nathan Aké al Daley Blind vervangen en later volgden Patrick van Aanholt voor Owen Wijndal en Steven Berghuis voor Timber.

Heel Oranje kwam in de tweede helft beter voor de dag, ook De Roon. De middenvelder van Atalanta had wat frustratie van zich af kunnen schieten met een doelpunt, maar zijn schoten misten richting.

Ook eerste interlandgoal Gravenberch

Gravenberch pakte wel een doelpunt mee, zijn eerste in zijn vijfde interland. Doelman Loria redde nog op een inzet van Depay, waarna de 19-jarige middenvelder van Ajax van dichtbij kon binnenkoppen. En zo nam Oranje in de uitzwaaiwedstrijd afscheid van het thuispubliek met een 3-0 zege op Georgië, de nummer 91 van de FIFA-lijst (Oranje is 16de).

Een inzet van Jaba Jighauri op de lat onderstreepte dat Oranje gewaarschuwd blijft. Tegen Oekraïne op 13 juni moet het beter.

Eerste interlandgoal Gravenberch tegen Georgië (3-0)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl