NOS Voetbal

Depay behoedt onwennig Oranje op valreep voor blamage tegen Schotland

Nederland speelt op de valreep gelijk tegen Schotland in oefenduel

Het Nederlands elftal is de voorbereiding op het EK met een teleurstelling begonnen. Een onwennig, lethargisch Oranje speelde dankzij Memphis Depay op de valreep gelijk tegen Schotland: 2-2.

Met Virgil van Dijk en Louis van Gaal als aandachtig toeschouwer probeerde Oranje de bal rond te laten gaan, maar op een manier die duidelijk maakte dat de ploeg nog niet al te lang bij elkaar was.

Vroeg op achterstand

Kansen waren er dan ook nog niet gecreëerd - een poging van Denzel Dumfries in het zijnet verontrustte geen enkele Schot - toen de bal na tien minuten spelen plots achter doelman Tim Krul in het net lag.

Depay kreeg een lastige pass van Matthijs de Ligt niet onder controle en verspeelde de bal, waarna Jack Hendry het maar eens probeerde van een meter of 18, daarbij onvoldoende gehinderd door een weifelende Stefan de Vrij. De bal verdween in de lange hoek: 0-1.

Oranje al vroeg op achterstand tegen Schotten (0-1)

Kort daarna waren de Schotten, die liefst zeven spelers misten vanwege een coronabesmetting bij John Fleck en uit voorzorg met minder spelers waren afgereisd, opnieuw gevaarlijk via Lyndon Dykes, maar verder leed werd het Nederlands elftal bespaard.

Sterker, dankzij de gevaarlijke tandem Depay-Georginio Wijnaldum kwam de ploeg van bondscoach Frank de Boer op gelijke hoogte. Een lange bal van debutant Jurriën Timber werd door Wijnaldum voor de voeten van Depay gekopt en die haalde met links doeltreffend uit: 1-1.

Zo was er in het Portugese Faro nog niet veel gebeurd, maar konden er al wel twee doelpunten bejubeld worden.

Nederland maakt snel gelijk tegen Schotten (1-1)

Ook na de vooraf aangekondigde wissels van Wijnaldum en Frenkie de Jong een kwartier voor rust - Ryan Gravenberch en Davy Klaassen kwamen erin - was het een typisch vriendschappelijk potje dat Oranje en Schotland afwerkten. Rustig voortkabbelend in de Portugese voorzomer.

Tweede Schotse goal

Ook in de tweede helft slaagde Oranje er niet in een van de hoogste versnellingen te vinden. Bij de aanvallers ontbrak het aan ideeën, terwijl de defensie iets te vaak op anderhalve meter dekte, erop vertrouwend dat het allemaal wel goed kwam.

Maar dat kwam het niet. Na wat semi-gevaarlijke momenten van Nederland, sloeg Schotland voor de tweede keer toe. Kevin Nisbet liep weg bij Marten de Roon en De Ligt en werd op maat bediend door Liverpools Andy Robertson: 1-2.

Schotland komt opnieuw op voorsprong in vriendschappelijk duel met Oranje

Met het inbrengen van Steven Berghuis, Quincy Promes en Patrick van Aanholt probeerde De Boer twintig minuten voor tijd wat te forceren. Maar lange tijd zonder gewenst resultaat. Ook Luuk de Jong kon als stormram weinig uitrichten.

Een minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kwam Oranje dan toch op gelijke hoogte. Depay versierde een vrije trap, ging zelf achter de bal staan en knalde raak in de lange hoek: 2-2.

Een opluchting, maar de echte Oranje-koorts zal door het schouwspel in Faro nog niet direct zijn aangewakkerd.

Depay schiet Oranje op valreep naast Schotland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl