NOS Voetbal

Frenkie de Jong maakt zich geen zorgen: 'Een nieuw systeem heeft tijd nodig'

Frenkie de Jong: 'Hopelijk gaat iedereen straks feestend door de straat of huiskamer'

Frenkie de Jong lacht als het weer over het systeem van het Nederlands elftal gaat. Hij legt uit waarom. "Ik vind het mooi dat iedereen zich druk maakt over het Nederlands elftal. Hopelijk straks feestend door de straat of huiskamer."

Bondscoach Frank de Boer wil zondagavond tegen Georgië weer beginnen met het bekritiseerde 5-3-2-systeem. De oefenmeester benadrukte op de persconferentie voor de oefeninterland dat het niets wil zeggen over de speelwijze op het EK. "We hebben de afgelopen maanden laten zien dat we 4-3-3 goed aankunnen. Daar maak ik me niet zo'n zorgen om."

Oefenen

Simpel gezegd: De Boer neemt het woord oefenwedstrijd heel letterlijk. Volgens De Jong moet er ook niet te veel waarde worden gehecht aan deze voorbereidingswedstrijden.

"Uiteindelijk is het om te oefenen en moeten we zorgen dat we op 13 juni goed zijn (dan speelt Oranje de openingswedstrijd van het EK tegen Oekraïne, red.). Ik denk dat weinig mensen zich zullen herinneren wat wij de eerste oefenwedstrijd voor het EK hebben gedaan."

Frenkie de Jong tijdens de persconferentie, een dag voor de wedstrijd tegen Georgië

Oranje kwam zaterdagavond weer terug in Nederland, na een trainingskamp van een week in het Portugese Faro. De Boer sprak daar uitgebreid met verschillende spelers, de steunpilaren van het Nederlands elftal.

Een van de spelers met wie De Boer een onderonsje had, is De Jong. De middenvelder van Barcelona sloot samen met Georginio Wijnaldum in een later stadium aan bij Oranje en verklaart waarom er tegen Schotland (2-2) nog geen muziek in het Nederlands elftal zat.

"We hebben lang niet samen gespeeld. We komen allemaal uit verschillende situaties. We spelen in een nieuw systeem. Dat heeft wat tijd nodig", aldus De Jong, die net als Wijnaldum tegen de Schotten slechts dertig minuten speelde.

"Ik kan wel langer, maar het ligt aan de plannen van de trainer", zei de middenvelder daarover. De bondscoach verklapte al dat dat hij tegen Georgië wat langer in het veld zal staan.

Het programma van Nederland in de aanloop naar het EK en op het EK

De Boer liet ook weten dat hij zeker naar de spelers luistert en andere keuzes zal maken, indien dat nodig is. Maar de coach zal hoe dan ook altijd de knoop doorhakken. Zoals het hoort, vindt De Jong.

"Natuurlijk heb ik het met de trainer over zaken. Wij spreken daar genoeg over. Maar het is ook niet zo dat de trainer na elke bespreking of met alles wat hij wil, dat bij mij moet komen testen. De bondscoach bepaalt gewoon wat we gaan doen. Tuurlijk is het fijn als wij daarin gehoord worden. Maar uiteindelijk bepaalt de trainer gewoon en volgen wij dat op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl