Frank de Boer
NOS VoetbalAangepast

De Boer houdt vast aan 5-3-2-systeem: 'Niet voor niets een voorbereidingswedstrijd'

Het Nederlands elftal begint zondagavond de oefenwedstrijd tegen Georgië in een 5-3-2 opstelling. Dat verklapte bondscoach Frank de Boer een dag voor de laatste oefenwedstrijd van Oranje.

"Het heet niet voor niets een voorbereidingswedstrijd. Daar kun je dingen uitproberen", zei de keuzeheer. Hij vervolgt: "We hebben de afgelopen maanden laten zien dat we 4-3-3 goed aankunnen. Daar maak ik me niet zo'n zorgen om."

Na afloop van de teleurstellende wedstrijd tegen Schotland (2-2) was het systeem het meest besproken onderwerp. De Boer verdedigde toen meteen zijn keuze voor het 5-3-2 speelsysteem. "Als je naar de kwaliteiten van de spelers kijkt, is dit een uitstekend systeem", zei hij direct na het gelijkspel aan de rand van het veld.

De Boer heeft de afgelopen dagen veel met de internationals gesproken. In die gesprekken was het speelsysteem hoofdonderwerp. "Zij hebben er zeker ook een stem in. Je luistert naar ze en uiteindelijk trek ik de streep waar het naar toe gaat", aldus De Boer.

De Boer over 5-3-2-systeem: 'In voorbereidingswedstrijd kun je dingen uitproberen'

Op de persconferentie werd De Boer gevraagd of dit ook het strijdplan is als Nederland de eerste wedstrijd op het EK speelt tegen Oekraïne. "Dat kan zomaar heel goed mogelijk zijn. Ik hoef niet alles direct al in alle openheid te zeggen. De kans is groot, maar niks is definitief."

Cillessen

De bondscoach reageerde ook voor het eerst op de kritiek die doelman Jasper Cillessen uitte in de Telegraaf. De Boer heeft de keeper van Valencia vanwege zijn coronabesmetting buiten de definitieve selectie voor dit EK gelaten, tot grote frustratie van Cillessen zelf.

"Ik sta achter mijn beslissing", zei De Boer, die niet boos is op de keeper dat hij tegenover de krant zijn hart luchtte. "Nee het is een emotionele reactie. Begrijpelijk."

De bondscoach herhaalde zijn argumentatie om Cillessen niet mee te nemen naar het EK. "Je moet keuzes maken. Het is niet zo dat we even een toernooitje gaan spelen. Iedereen moet 100% fit zijn."

Volgens De Boer was de kans niet reëel dat Cillessen op tijd hersteld zou zijn van zijn coronabesmetting en een week zou kunnen meetrainen. "Dat is zeker niet het geval. Hij zal waarschijnlijk nog één tot twee weken nodig hebben."

De Boer over Cillessen: 'Sta achter mijn beslissing'

Hoe ziet de voorbereiding er nu verder uit?

Het trainingskamp van Oranje in Portugal zit er na vandaag op. Zaterdagmiddag vliegt het Nederlands elftal terug vanuit Portugal. Het landt op het Duitse vliegveld Münster/Osnabrück. Na de laatste oefenwedstrijd tegen Georgië verblijft de ploeg van Frank de Boer in het Woudschoten-hotel en bereidt het zich op de KNVB Campus voor op de start van het EK.

Oranje traint tot die tijd één keer per dag. Op 13 juni 21.00 uur speelt Nederland de eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne in de Johan Cruijff Arena.

Het programma van Nederland in de aanloop naar het EK en op het EK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl