NOS Voetbal

Gakpo en Timber dromen van plek in EK-selectie Oranje: 'Geen gekke gedachte'

Timber waagt zich niet aan voorspellingen: 'Ik ga gewoon mijn best doen'

Het zijn spannende uurtjes voor Jurriën Timber en Cody Gakpo, die uiterlijk woensdagmiddag weten of ze tot de definitieve EK-selectie behoren van bondscoach Frank de Boer. De voortekenen voor het tweetal lijken echter gunstig.

Waren de Ajacied en de PSV'er anders niet gewoon opgeroepen voor het Europees kampioenschap van Jong Oranje, waarvan de selectie al sinds 21 mei definitief is, als De Boer geen plannen met ze had?

"Ik denk dat het geen gekke gedachte is", zegt Gakpo, de aanvaller van PSV die zich absoluut nog niet rijk wil rekenen. "Het is toch aan ons om het te laten zien. Als we het niet naar behoren doen, is het aan onze trainer om ons wel of niet mee te nemen."

Timber houdt zich eveneens op de vlakte, maar durft wel te zeggen dat hij droomt van een uitverkiezing bij de beste 26 voetballers van het land. "Als je dat voor zo'n EK niet doet, zit er ook iets niet goed."

Het zou mooi zijn als ik ook zo'n rol als Memphis Depay tijdens het WK 2014 zou kunnen vervullen.

Cody Gakpo over zijn perspectieven in de EK-selectie van Oranje, mocht het zover komen

Timber geniet tussen de grote mannen, zoals hij zelf zijn eerste dagen bij Oranje omschrijft. Op dag twee van de voorbereiding treft hij vele bekenden. Zo doen ook Calvin Stengs (AZ), Perr Schuurs (Ajax) en Jordan Teze (PSV) vanuit Jong Oranje mee aan de groepstraining om de selectie aan te vullen tot achttien spelers.

Zomer Timber kan hoe dan ook niet stuk

De Oranje-internationals die in het buitenland actief zijn, sluiten pas vrijdag aan. Voor Timber kan de zomer na het topjaar met Ajax sowieso niet stuk. "Maar het kan de kers op de taart zijn als ik naar het EK mag."

En stel dat ze mogen, de pas 19-jarige Timber en 22-jarige Gakpo, wat zouden dan hun perspectieven zijn in een groep met veel gevestigde namen?

Gakpo over mogelijke eindronde met Oranje: 'Hoogst haalbare'

Timber denkt dat zijn veelzijdigheid wel van pas kan komen. "Ik kan op meerdere posities uit de voeten", omschrijft de verdediger zijn meerwaarde voor de groep. "Rechtsback, centraal achterin. Het is waar de trainer me nodig heeft."

Gakpo wordt vooral geroemd om zijn creativiteit. De vergelijking met een jonge Memphis Depay is snel gemaakt. Die wist zich ook meteen te onderscheiden, toen Louis van Gaal hem tijdens het WK 2014 speeltijd gunde. Gakpo: "Het zou mooi zijn als ik ook zo'n rol zou kunnen vervullen."

'De Boer zei Gapko'

Voor beide spelers is het snel gegaan dit seizoen. De Boer sprak tot voor kort zelfs de naam van de PSV'er nog verkeerd uit. "Hij zei een aantal keren Gapko."

Gakpo en De Boer kennen elkaar nog amper, hebben nog niet eens uitgebreid met elkaar gesproken. "Hij heeft me een keer op De Herdgang gegroet en gevraagd hoe het ging", herinnert de aanvaller zich één eerder onderonsje op het trainingscomplex van PSV. "Toen was ik nog geblesseerd, was ik bezig met mijn herstel."

Nu tellen de jongelingen af naar woensdagmiddag, het moment van de waarheid. "Ik sta er heel spontaan in", zegt Timber. "We gaan het zien op dat moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl