EK voetbal
NOS

In Studio Voetbal neemt presentator Sjoerd van Ramshorst met Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Theo Janssen en Kees Jansma het afgelopen voetbalweekend door. Bekijk de hele uitzending - met veel aandacht voor de laatste speelronde van de eredivisie - hier terug.

Afgelopen vrijdag maakte bondscoach Frank de Boer zijn voorlopige selectie van 34 spelers voor het EK bekend. Daarvan moeten er nog acht afvallen. Over zes afvallers is een merendeel van de tafel het eens: Marco Bizot, Joël Veltman, Jeremiah St. Juste, Tonny Vilhena, Kenny Tete en Quincy Promes gaan niet mee. En verder?

"Ik zou Luuk de Jong niet meenemen", aldus Kees Jansma. "Die heeft een heel matig seizoen gedraaid en scoort niet of nauwelijks. Je hebt ook wat snelheid voorin nodig en heeft Luuk de Jong snelheid?"

In de videocarrousel hieronder houdt Kees Jansma zijn pleidooi en zie je ook hoe Jurriën Timber denkt over zijn voorlopige EK-selectie en hoe groot de teleurstelling bij Calvin Stengs is dat hij er niet bijzit.

Pierre van Hooijdonk ziet het anders. Sterker, hij zou Luuk de Jong zelfs in de basis opstellen. "Frankrijk speelt al jaren met Olivier Giroud voorin. Die is toch ook niet zo snel? Het ligt eraan wat je ernaast zet. Met Weghorst is geen goede combi. Met Memphis wel. Luuk de Jong heeft in de laatste interlands een belangrijke rol gespeeld."

Theo Janssen geeft de voorkeur aan een 5-3-2-systeem met Memphis Depay en Donyell Malen als spitsenduo. "Dat werkte uit tegen Turkije niet echt en toen kwam Luuk de Jong", brengt Van Hooijdonk daar tegenin. "Ik denk dat het echt een dilemma is voor De Boer: wel of niet beginnen met Luuk de Jong."

Jansma: "Ik zou altijd kiezen voor kwaliteit. Malen en Memphis zijn niet te vergelijken met Luuk de Jong."

'Zou raar zijn als De Boer en Van de Looi geen overleg hebben gehad'

Ibrahim Afellay en Van Hooijdonk noemen Teun Koopmeiners als een van hun afvallers. "Je hebt veel betere alternatieven, zoals Gravenberch, Van de Beek, Klaassen", zegt Afellay.

Als De Boer er ook zo over denkt, wordt dat een hard gelag voor de aanvoerder van AZ. Dat betekent namelijk dat hij twee EK's mist, want ook dat van Jong Oranje, dat iets eerder wordt afgewerkt, gaat aan zijn neus voorbij. Onder anderen Cody Gakpo en Jurriën Timber zitten in hetzelfde schuitje: mee met Oranje of een zomer thuis.

Bondscoach Erwin van de Looi van Jong Oranje legde zondag in NOS Langs de Lijn uit dat hij op 21 mei al zijn selectie moet indienen en dat hij geen spelers uit de voorselectie van Oranje opneemt. Frank de Boer maakt op 26 mei zíjn EK-selectie bekend.

Jansma trekt de conclusie dat alle spelers uit de voorselectie die ook voor Jong Oranje zouden kunnen spelen - naast Gakpo, Koopmeiners en Timber zijn dat ook Malen, Ryan Gravenberch en Owen Wijndal - dus allemaal naar het EK gaan. "Dat kan niet anders."

'Zou raar zijn als De Boer en Van de Looi geen overleg hebben gehad'

"Natuurlijk, die overleggen toch samen, Van de Looi en De Boer?", neemt Janssen aan.

'Weghorst is ongelooflijk'

Een opvallende afwezige in de selectie van Oranje is Ryan Babel. De 34-jarige aanvaller van Galatasaray was een vaste waarde in de groep van Ronald Koeman en daarna ook bij De Boer. Uitgerekend als het grote doel van Babel, het EK, in zicht komt, valt hij af. Op een moment bovendien dat hij in Turkije weer aan het scoren is.

Jansma vindt dat Steven Bergwijn en Donny van de Beek ook geen plek in de selectie verdienen vanwege gebrek aan speeltijd bij respectievelijk Tottenham Hotspur en Manchester United. Over Wout Weghorst zijn de heren aan tafel het wel roerend eens. De spits van Wolfsburg moet naar het EK.

"Hij presteert al drie jaar op niveau", zegt Afellay. "Iedere keer heeft hij die stap gezet", aldus Janssen. "Ongelooflijk."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Ali Ibrahim door Frank Heinen, Korter Corner door Marcel van Roosmalen en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame