Cody Gakpo en Erwin van de Looi Pro Shots
EK voetbal

Of Cody Gakpo, Teun Koopmeiners en Jurriën Timber hoe dan ook een mooie zomer tegemoet gaan, valt nog te bezien. Als de spelers uit de voorlopige selectie van Oranje afvallen voor het EK betekent dit namelijk niet dat ze dan meegaan met Jong Oranje.

"In het slechtste geval vallen die jongens tussen wal en schip", zegt Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi in NOS Langs de Lijn. "Dat is de consequentie van hoe het nu is georganiseerd. Met Jong Oranje gaan ze definitief niet naar het EK."

Dit heeft te maken met de deadlines voor het inleveren van de selecties voor het EK van Jong Oranje en het grote Oranje. De definitieve selectie van Jong Oranje moet op 21 mei worden ingeleverd bij de UEFA, terwijl de voorbereiding van het grote Oranje op 24 mei pas begint.

De betreffende spelers lijken zelf niet allemaal op de hoogte van het scenario dat ze overal naast kunnen grijpen, zo blijkt uit de reacties van Koopmeiners en Timber zondag. Zij gaan uit van één eindtoernooi, voor Oranje of anders Jong Oranje.

Van de Looi: 'Sowieso geen EK met Jong Oranje voor Gakpo en Koopmeiners'

Onder de spelers die zich vanaf 24 mei in Zeist kunnen gaan bewijzen, zitten Gakpo, Koopmeiners en Timber. Op grond van hun leeftijd komen ook Donyell Malen, Ryan Gravenberch en Owen Wijndal nog in aanmerking voor Jong Oranje. "Die gaan voor Oranje, maar de voorselectie is geen garantie voor een plek in de EK-selectie."

'Hoeven ons niet te schamen voor selectie'

"We hebben bewust gezegd: Frank selecteert spelers die hij eventueel denkt nodig te hebben", zegt Van de Looi. "Ze krijgen nul garanties, maar ik mag hopen dat ze zich in de kijker spelen."

Frank de Boer maakt op 26 mei zijn EK-selectie bekend. Van de Looi legt zich neer bij het missen van belangrijke spelers die misschien niet eens naar het EK gaan met het grote Oranje. "Het Nederlands elftal is leidend. Als die jongens zich zo goed ontwikkelen dat ze in de voorselectie van Oranje komen, is dat prachtig. Wij hoeven ons niet te schamen voor onze selectie."

STER reclame