Erwin van de Looi, coach van Jong Oranje ANP

Er zitten geen grote verrassingen in de voorselectie van Jong Oranje voor de knock-outfase van het EK. Vaste waardes Teun Koopmeiners en Cody Gakpo ontbreken, want zij zijn door Frank de Boer opgenomen in de EK-voorselectie van het grote Oranje.

Dat hoeft niet te betekenen dat ze niet in actie komen op het EK voor Jong Oranje. Mocht De Boer het tweetal niet in zijn definitieve selectie opnemen, dan mag Jong Oranje-coach Erwin van de Looi alsnog van hen gebruikmaken.

Van de Looi, die deze week zijn contract in Zeist met twee jaar verlengd zag worden, heeft in zijn groep van 31 spelers plaats voor Mohamed Ihattaren, die een turbulent seizoen kent bij zijn club PSV. Voor de groepsfase van het jeugd-EK viel hij af na de voorselectie.

AZ-vrienden Myron Boadu (l) en Calvin Stengs zitten samen bij Jong Oranje ANP

Ook Calvin Stengs zit bij de groep. De vleugelaanvaller van AZ zat de laatste periodes bij de eerste selectie van Nederland en was er tijdens de groepsfase van Jong Oranje niet bij.

De definitieve selectie van 23 spelers wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt. Op maandag 24 mei komt het elftal bijeen op de KNVB-campus in Zeist, waar er drie dagen lang met de selectie van De Boer samen wordt getraind.

De verwachtingen van Jong Oranje zijn ouderwets hooggespannen. Binnen de groep leeft het gevoel dat het winnen van de Europese titel een haalbaar doel is. Een zo goed als vlekkeloze kwalificatie gaf de ploeg alleen maar meer vertrouwen.

Leerzame groepsfase

Maar tijdens de groepsfase van het EK, dat als gevolg van de pandemie in twee delen wordt gespeeld, kwam de voetbalmachine pas laat op stoom. Na twee moeizame gelijke spelen tegen Jong Roemenië en Jong Duitsland dreigde een vroege uitschakeling.

De kritiek op de keuzes van Van de Looi werd steeds heviger. Pas in de derde wedstrijd wist Nederland te overtuigen. Aan de hand van een onnavolgbare Gakpo werd Jong Hongarije met 6-1 verslagen en wist Jong Oranje zelfs de groepswinst te pakken.

Bekijk hier de samenvatting Jong Oranje-Jong Hongarije (6-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mocht de groep met Nederlandse talenten Jong Frankrijk op maandag 31 mei in de kwartfinales verslaan, dan wacht op de woensdag daarna de halve finale tegen de winnaar van het duel Denemarken-Duitsland.

Mocht Jong Oranje ook die wedstrijd winnen, dan speelt het op zaterdag 6 juni de EK-finale in Ljubljana. De mogelijke tegenstander daarin is Spanje, Kroatië, Portugal of Italië.

STER reclame