Ryan Babel en Frank de Boer ANP
EK voetbal

Bondscoach Frank de Boer heeft Ryan Babel niet opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK. De 69-voudig international is de opvallendste afwezige; hij werd in 2017 voor het laatst niet opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Ook Arjen Robben ontbreekt op de lijst van 34 namen. Robben speelde afgelopen weekeinde bijna de hele wedstrijd mee bij FC Groningen en liet na afloop weten open te staan voor deelname aan het EK. "Zeg nooit nooit, maar op dit moment sluit ik het uit", zei De Boer de maandag erna al.

In de voorselectie zitten twee nieuwkomers: Cody Gakpo en Jurriën Timber. Anwar El Ghazi en Rick Karsdorp zijn voor het eerst sinds lange tijd weer van de partij. El Ghazi werd in 2015 voor de laatste keer opgeroepen, Karsdorp in 2017.

Naast de afwezigheid van Babel valt ook het ontbreken van AZ-aanvaller Calvin Stengs op. Daley Blind, die herstellende is van een tegen Gibraltar opgelopen enkelblessure, maakt wel deel uit van de selectie. Ook Quincy Promes, in maart van dit jaar niet geselecteerd voor de eerste WK-kwalificatieduels, zit bij de voorlopige selectie.

24 mei in Zeist

De spelers die deel uit maken van de voorselectie komen maandag 24 mei bij elkaar voor een kort trainingskamp. Woensdagmiddag 26 mei aan het einde van de middag maakt De Boer zijn definitieve selectie bekend.

Ook spelers die op de voorlopige lijst ontbreken, kunnen door De Boer nog worden opgeroepen voor het EK, waar de selectie mag bestaan uit 26 spelers. Dat zijn er drie meer dan in het verleden, waarmee de UEFA de druk op spelers enigszins wil verlagen.

Bondscoach Frank de Boer ANP

Oranje speelt tijdens een trainingskamp in Portugal op 2 juni een oefenduel met Schotland, voor het eerst sinds 1996 weer EK-deelnemer. Op 6 juni oefent Oranje in Enschede tegen Georgië.

Het Nederlands elftal speelt op zondagavond 13 juni de eerste groepswedstrijd in de Johan Cruijff Arena tegen Oekraïne. Oostenrijk en Noord-Macedonië zijn de andere tegenstanders in de poule.

Ook EK voor Jong Oranje

Op 31 mei speelt Jong Oranje de kwartfinales van het EK onder 21 jaar, de finale van dat toernooi is op 6 juni. De kans bestaat dat enkele spelers die voor Jong Oranje in aanmerking komen, afvallen bij het 'grote Oranje' en met Jong Oranje meegaan.

STER reclame