1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Voetbal

'Transfervrije Depay is absoluut van toegevoegde waarde voor Barcelona'

In Studio Voetbal neemt presentator Sjoerd van Ramshorst met Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Theo Janssen en Jeroen Stekelenburg de afgelopen voetbaldagen door. Bekijk hier de hele uitzending terug.

Dat Memphis Depay naar Barcelona vertrekt, staat zo ongeveer vast. De geruchten over een overgang gaan sinds de aanstelling van Ronald Koeman als trainer van de Catalanen rond. Maar doet Depay er wel goed aan in het Camp Nou te tekenen?

Koeman laat Barcelona de laatste maanden opereren in systeem met twee spitsen en voor die posities heeft hij de keuze uit jaloersmakende opties: vedette Lionel Messi, de opgebloeide Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé en Trincão.

Toegevoegde waarde

Bovendien zal het hoog aangeschreven talent Ansu Fati in de zomerstop weer aansluiten na een blessure. Is er dan wel plek voor Depay, die transfervrij de overstap zal maken? Gaat hij Barcelona beter maken?

"Zeer zeker wel", aldus Ibrahim Afellay. "Hij is zeker van toegevoegde waarde. Absoluut." En Theo Janssen: "Als je kijkt naar de voorhoede, zal hij daar zeker passen."

'Als Koeman je haalt, dan heeft hij een plan met je'

Janssen plaatst wel direct een kanttekening. "Ik hoorde dat Agüero misschien ook zou gaan. Dan wordt het wel een stukje lastiger voor 'm. Ze hebben sowieso wel wat aardige spelers, dus ik denk dat Koeman wel belangrijk voor hem is om daar te slagen."

Koeman als voorwaarde

Koeman zou niet alleen belangrijk zijn voor het al dan niet slagen van Depay in Barcelona, zijn aanwezigheid zou zelfs een vereiste zijn. Als de trainer vertrekt, gaat er volgens de Spaanse sportkrant Marca van de club uit een streep door de overgang.

Pro Shots
Memphis Depay

Maar blijft Koeman 'gewoon', dan voorspelt dat veel goeds voor Depay, met wie hij zeer prettig samenwerkte bij het Nederlands elftal. "Als je door Koeman gehaald wordt, dan heeft-ie een idee met je. Dan heeft hij een plan", weet Pierre van Hooijdonk.

"Dan ga je honderd procent zeker je wedstrijden spelen en is het aan jou, hoe je dat invult. Dat hij daar iets kan betekenen geloof ik wel, ja", vervolgt Van Hooijdonk. "Ik denk dat het voor Memphis heel erg goed is als hij er daar tussen gaat lopen, met betere spelers gaat voetballen dan hij ooit heeft gedaan."

'Situatie Brobbey krankzinnig'

Tot zover Depay en Barcelona, over naar een andere Nederlandse spits die deze zomer transfervrij naar een andere club overstapt en om wie eveneens veel te doen is: Brian Brobbey.

De 19-jarige Brobbey tekende eerder dit jaar een vierjarig contract bij RB Leipzig, dat per 1 juli ingaat. Maar donderdag verklapte Ajax-trainer Erik ten Hag dat de Amsterdammers bezig zijn hem nog deze zomer terug te kopen.

"Het is natuurlijk eigenlijk een krankzinnige situatie", vat Jeroen Stekelenburg het treffend samen. "Het is idioot dat je 5 of 6 miljoen euro moet gaan betalen voor een speler die je zelf hebt opgeleid en transfervrij de deur uit is gelopen."

'Snap dat Ajax probeert Brobbey terug te halen'

Stekelenburg: "Maar wat ik ook opmerkelijk vind is dat Ten Hag hier zo openlijk over praat. Dat betekent toch wel dat ze er heel serieus mee bezig zijn. En vanuit Brobbeys perspectief... De trainer die Brobbey gehaald heeft gaat weg, net als de technisch directeur. Het zou zomaar kunnen gebeuren."

"Het feit dat Ten Hag zich op deze manier uitspreekt, geeft wel aan dat hij goed contact heeft met zo'n jongen", vult Afellay aan. "Je gaat niet bij zo'n club polsen als de speler niet wil."

Janssen zou Leipzig, als hij in Brobbeys schoenen stond, niet zomaar de rug toekeren. "Als zo'n grote club je wil hebben, hij kan zich daar ook ontwikkelen. Bij Ajax ben je ook tweede keus achter Sébastien Haller. Als ik voor een club kies, zou ik daar niet zomaar van afzien als de trainer weggaat."

Ook de wonderbaarlijke promotie van Go Ahead Eagles kwam langs. En uiteraard de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal (over Leo Halle), Korte Corner (over De Graafschap) en Eredivisiespeelronde in vogelvlucht:

  • 'Complimenten voor Kees van Wonderen'
  • Eredivisiespeelronde in vogelvlucht: Beugelsdijk pakt geel en RKC recht de rug
  • Korte Corner: Superboer, streep super door en er blijft boer over
  • Het Eindsignaal: Leo Halle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl