1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

Aanvoerder Virgil van Dijk zet zelf streep door aankomende EK met Oranje

Het Nederlands elftal kan tijdens het aankomende Europees kampioenschap niet beschikken over aanvoerder Virgil van Dijk. De 29-jarige verdediger is niet op tijd hersteld van de zware knieblessure die hij in oktober opliep.

"Het is verschrikkelijk, maar dit is de juiste beslissing", zegt Van Dijk op het clubkanaal van Liverpool.

Bondscoach Frank de Boer hoopte nog een beroep te kunnen doen op zijn captain, die voorspoedig herstelt van een zware kruisbandblessure. Van Dijk hakt nu zelf de knoop door om niet te gaan naar het toernooi dat op 11 juni begint.

Ik heb besloten het risico niet te nemen.

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk

"Ik ben er erg teleurgesteld over, het zou mijn eerste grote toernooi zijn met Oranje", vervolgt Van Dijk. "Het gaat goed met me, maar het EK komt nog te vroeg. Daarom heb ik moeten besluiten niet te gaan. De volledige focus gaat uit naar het nieuwe seizoen."

Van Dijk trekt harde conclusie: 'Het EK komt helaas te snel'

Van Dijk raakte op 17 oktober geblesseerd tijdens een Premier League-duel van Liverpool met Everton, na een wilde charge van keeper Jordan Pickford. Het werd al snel duidelijk dat het een race tegen de klok zou worden of hij het EK ging halen.

Van grote waarde

Dat EK-selecties in coronatijd mochten worden uitgebreid van 23 naar 26 spelers, leek gunstig voor Van Dijk. Daardoor zou De Boer hem wellicht als een soort extra troef achter de hand kunnen houden. Alleen al met zijn aanwezigheid in de selectie had Van Dijk van grote waarde kunnen zijn.

Getty Images
Van Dijk in duel met Pickford, waarna hij geblesseerd raakte

"Ook al was er een kans nog in actie te komen, misschien alleen de laatste twee duels van het toernooi. Ik heb toch besloten het risico niet te nemen", veegt de verdediger ook dat scenario van tafel.

Van Dijk zegt zich tot tevredenheid van Liverpool-manager Jürgen Klopp volledig te concentreren op zijn herstel. Klopp liet eerder al meerdere keren weten geen voorstander te zijn van een EK-deelname van zijn speler, relatief kort na de operatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl