Frank de Boer
NOS VoetbalAangepast

De Boer: 'Wijnaldum is mijn nieuwe aanvoerder, Krul de eerste keeper'

Bondscoach Frank de Boer heeft op weg naar de komende drie interlands alvast twee knopen doorgehakt. Georginio Wijnaldum is bij afwezigheid van de zwaargeblesseerde Virgil van Dijk de aanvoerder van Oranje en Tim Krul zal het doel verdedigen in de Nations League-duels met Bosnië en Polen.

"Het is natuurlijk treurig dat Virgil er niet bij is. Dat is een groot gemis. Je hoeft alleen maar te kijken naar zijn prestaties van de laatste jaren en naar wat voor persoonlijkheid hij is binnen de groep. Maar zoals altijd: als de ene koning wegvalt, moet de volgende koning opstaan."

De Boer kiest Wijnaldum als nieuwe captain: 'Hij is een verbinder'

En dan is 67-voudig international Wijnaldum, Van Dijks ploeggenoot bij Liverpool, de aangewezen man om de aanvoerdersband over te nemen, met Memphis Depay als eerste reserve. "Gini is een echte verbinder. Dat zag je ook toen de racismekwestie actueel was. Hij pakte toen de voortrekkersrol. Hij is misschien wel een ander type aanvoerder, maar iedereen is anders."

Debuut Bizot tegen Spanje

Van Dijk is niet de enige basisspeler die ontbreekt in de selectie van het Nederlandse elftal, dat woensdag de pittige week begint met een oefenwedstrijd in Amsterdam tegen Spanje. Vooral achterin laat zich dat voelen: met Matthijs de Ligt laat ook de tweede centrale verdediger van Oranje verstek gaan en doelman Jasper Cillessen kampt ook al met een blessure.

"Ik zal tegen Spanje zeker een representatief elftal neerzetten. Sommigen zullen niet gaan spelen, maar ook een aantal die wel tegen Bosnië en Polen gaan starten. Wat honderd procent zeker is, dat ik zes keer zal gaan wisselen."

De Boer: 'Bizot kan tegen Spanje de spanning ervan afgooien'

Liet De Boer in de vorige interland tegen Italië (1-1) nog met een versterkte defensie spelen, woensdagavond zal hij Spanje gaan bestrijden met het vertrouwde 4-3-3-systeem. En met AZ-doelman Marco Bizot onder de lat.

"Ik wil niet dat iemand er vanuit het niets ineens in moet komen", legt de bondscoach uit. "Door hem te laten debuteren kan hij die eerste spanning ervan afgooien. Als er in de wedstrijden tegen Bosnië en Polen iets met Krul gebeurt, heeft Bizot zijn vuurdoop alvast gehad."

De Jong: 'Extra speciaal'

Zal Bizot de wedstrijd tegen Spanje nooit meer vergeten, ook voor Barcelona-speler Frenkie de Jong heeft de interland een speciaal tintje. "Tuurlijk. Het is toch het land waar ik voetbal. Ik ken wat jongens die bij de selectie zitten, van de club of omdat ik ze tegenkom in de competitie. Dat maakt het wel extra speciaal. En Spanje is een groot voetballand en het is altijd interessant om je daarmee te meten."

Frenkie de Jong: 'Spelen tegen Spanje extra speciaal voor mij'

De confrontatie met de Zuid-Europeanen is op papier een oefenpotje, maar niet eentje zonder belangen. Nederland kan een goed resultaat heel goed gebruiken om bij de toptien van Europa te blijven en op die manier bij de loting voor de WK-kwalificatie tot de geplaatste landen te behoren.

De Jong onderkent het belang. "Jawel, want het is heel belangrijk om dan groepshoofd te zijn, want de nummer één van elke groep kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK. Het is dan lekkerder als je de wat sterkere landen ontloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl