Studio Voetbal 20 september NOS
Oranje richting EK

De door de KNVB gehanteerde procedure om tot een nieuwe bondscoach te komen, roept aan tafel bij Studio Voetbal vragen op. De bond belde alleen met Frank Rijkaard, Peter Bosz en Frank de Boer.

"De uitkomst was dat er maar één kandidaat overbleef", zegt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. "Rijkaard zag het niet zitten en Bosz ligt vast."

"Van die drie belletjes had de KNVB zich er twee kunnen besparen", reageert Pierre van Hooijdonk. "Ik had ze ook kunnen zeggen dat Rijkaard en Bosz het niet zouden doen. Het waren twee belletjes voor de bühne."

'Van de drie belletjes had de KNVB er zich twee kunnen besparen'

Louis van Gaal, Henk ten Cate en Giovanni van Bronckhorst werden nooit benaderd door de KNVB. "Het was normaal geweest als je met Ten Cate was gaan praten in plaats van Rijkaard", zegt Van Hooijdonk.

"Duidelijk is dat sommige partijen zich vergeten voelen", zegt Stekelenburg. Hij had contact met Humberto Tan van de Commissie Mijnals, eerder dit jaar in het leven geroepen om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan en inclusiviteit en diversiteit te bevorderen.

'Zijn naam landt het zachtst'

"In deze procedure had diversiteit een grote rol moeten spelen, vinden zij", zegt Stekelenburg. "De Commissie heeft het gevoel dat dat niet is gebeurd. Ten Cate was drie jaar geleden bijna bondscoach. Ga dan in ieder geval met hem in gesprek, zeggen ze."

Maakt de KNVB met De Boer uiteindelijk wel de juiste keuze? Van Hooijdonk denkt van wel: "Zijn naam landt het zachtst."

Nordin Amrabat, even over uit Saudi-Arabië, waar hij voor Al-Nassr speelt, weet wel een goede assistent: "Wesley Sneijder zou de ideale assistent zijn naast Dwight Lodeweges." Van Hooijdonk: "Ik las ook de naam van Van Persie. Maar die jongens hebben nog geen diploma. Youri Mulder zou een goede zijn."

'Drommel net Ter Stegen'

Dan naar het eredivisieweekend. De nieuwe PSV-keeper Yvon Mvogo is door trainer Roger Schmidt gehaald vanwege zijn meevoetballende kwaliteiten, maar baarde thuis tegen FC Emmen opzien met zijn tweede blunder in twee wedstrijden. Gelukkig voor hem en PSV kostten de fouten geen punten.

'Een keeper maakt per seizoen twee ketsers, Mvogo heeft ze al gemaakt'

"Een keeper maakt per seizoen twee ketsers", zegt Van Hooijdonk. "Deze keeper heeft ze al gemaakt."

Over keepers gesproken. Amrabat is onder de indruk van Joël Drommel van FC Twente: "Hij heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt. Kijk naar die trap, net Ter Stegen (doelman van FC Barcelona, red.)."

'Lammers wordt een beest als Zlatan'

PSV zag deze week Sam Lammers naar Italië afreizen om zijn transfer naar Atalanta af te ronden. Hij levert PSV negen tot tien miljoen euro op. "Goede deal", zegt Van Hooijdonk. "Zijn contract liep volgend jaar af."

Amrabat verwacht dat Lammers in de Serie A een stuk sterker gaat worden. "Hij wordt een beest, geloof me. Hij gaat zijn grenzen nu verleggen, keihard trainen. Hij heeft iets van Zlatan, technisch en groot."

Amrabat ziet het wel zitten in Lammers: 'Hij wordt een beest, geloof me'

PSV heeft Eran Zahavi als vervanger aangetrokken. Theo Janssen vindt de 33-jarige Israëliër een goede spits, maar vraagt zich af wat PSV als topclub moet met een spits die over twee jaar geen geld meer oplevert.

Daar is Amrabat het niet mee eens. "PSV heeft zo veel jonge aanvallers. Prima om een ervaren jongen erbij te halen. Met spelers als Donyell Malen en Cody Gakpo hebben ze genoeg potentie om een keer twintig miljoen te verdienen."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal, Korte Corner en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame