Nieuwe Commissie Mijnals gaat adviseren over gelijke kansen in het voetbal

Op initiatief van voetbalbond KNVB en de overheid is een commissie opgericht die zich gaat inzetten tegen racisme en discriminatie en voor inclusiviteit in het voetbal.

De commissie Mijnals, vernoemd naar Humphrey Mijnals, de eerste speler van Surinaamse afkomst die voor het Nederlands elftal uitkwam, wil dat de (top van de) voetballerij een betere afspiegeling van de maatschappij wordt. Zo zijn met name vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond ondervertegenwoordigd in voetbalbesturen en in de technische staf van voetbalclubs.

"Maar het gaat om alle mensen die uitgesloten zijn in onze samenleving", zegt Houssin Bezzai, de nieuwe antiracisme-manager van de KNVB. "Ook bijvoorbeeld mensen met een beperking of homo's en lesbiennes. We willen iedereen laten meedoen met dit spel."

"Het gaat erom dat elk jongetje of meisje, van welke achtergrond dan ook, kan dromen over hetzelfde", vult oud-international Daphne Koster aan. De huidige manager vrouwenvoetbal van Ajax is een van de acht leden van de nieuwe commissie.

De commissie is onderdeel van het aanvalsplan van de overheid en de KNVB om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden. Dat plan werd in het leven geroepen nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in november racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch.

"Dat was de druppel, niet alleen voor de speler zelf, maar ook voor de overheid, de voetbalclubs en met name de KNVB", aldus Bezzai.

Door de coronacrisis is het aanvalsplan vooral achter de schermen op gang gekomen. De nieuwe, onafhankelijke commissie zal zowel de KNVB als de overheid adviseren om veranderingen in het voetbal te realiseren.

Commissie Mijnals: Ahmed Marcouch, Jeroen Visscher, Daphne Koster, Humberto Tan, Ruud Gullit, Robert Geerlings, Marjan Olfers en Jacinta Lieuwes KNVB

Concrete maatregelen heeft de commissie, samengesteld door Humberto Tan, na één vergadering nog niet te bieden. "Dat ga je nu nog niet van me horen. We hebben met elkaar gesproken en goed geluisterd", aldus Koster.

Volgens antiracisme-manager Bezzai moet er bijvoorbeeld iets veranderen in de samenstellingen van de directie en de trainersstaf in de voetbalwereld. "Als je een afspiegeling wil zijn van de maatschappij, moet dat gewoon gebeuren. De KNVB is ook bereid om te gaan faciliteren dat trainers van een andere kleur of vrouwen worden aangenomen."

"Voetbal verbroedert en is iets waar iedereen elk weekeinde naar uitkijkt. Dat willen we ook voor iedereen toegankelijk maken", aldus Bezzai.

STER reclame