NOS Voetbal

Houssin Bezzai: van slachtoffer tot manager antiracisme bij de KNVB

Aanvalsplan tegen racisme is de 'persoonlijke missie' van Houssin Bezzai

"Het begon met Zwarte Piet. Toen werd het k-neger. Toen werd het k-katoenplukker. Toen werd het k-zwarte en zo bleef het maar doorgaan." Het waren de woorden van Ahmad Mendes Moreira die zichtbaar geëmotioneerd zijn verhaal deed na afloop van de wedstrijd tegen FC Den Bosch.

De voetballer van Excelsior werd op 17 november 2019 racistisch bejegend en barstte in tranen uit. Het werd dé aanleiding voor het aanvalsplan van de KNVB om discriminatie en racisme uit het voetbal te weren.

"Ons voetbal is van iedereen." Onder die noemer, en met twintig verschillende aandachtspunten, gaat de bond de strijd aan met racisme en discriminatie. Sinds half maart is Houssin Bezzai aangesteld als programmamanager voor het plan van de KNVB. "Het is niet alleen mijn baan, maar ook mijn persoonlijke missie", begint de voormalig profvoetballer van Sparta, Haarlem en TOP Oss.

'Ik doe dit voor mijn zoontjes'

De 41-jarige Bezzai kreeg als voetballer van alles naar zijn hoofd geslingerd en weet zich nog precies te herinneren hoe hij als twaalfjarige werd uitgemaakt voor 'black monkey'. "Ik wil niet dat mijn voetballende zoontjes dat meemaken", aldus Bezzai.

En dus hoefde hij niet lang na te denken om deze taak op zich te nemen. Bezzai: "Ik sta hier niet alleen in, ik heb een team binnen de KNVB en ook de drie ministeries zijn hierbij betrokken." Aan het aanvalsplan werd maandenlang gesleuteld met de KNVB en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Justitie en Veiligheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voetbal is een verbinder, iedereen wil weten 'wat doet de KNVB?'

Houssin Bezzai, antiracisme-projectmanager KNVB

Allemaal met als doel om racisme en discriminatie te weren. Om dat te bereiken, zijn er drie thema's in het leven geroepen: voorkomen, signaleren en sanctioneren. "Iedereen wil voetbal op een leuke manier beleven. Hiermee willen we juist degenen aanpakken die het verzieken voor de rest."

Bewustwording

Door slimme technologie, apps, campagnes en trainingen streeft de bond ernaar de bewustwording te vergroten, óók in het amateurvoetbal. "We zijn aan het kijken hoe we scheidsrechters, bestuursleden en iedereen die rondom het amateurvoetbal werkt, kunnen trainen en opleiden om meer bewustwording te creëren."

"Dat iedereen ook weet wat het is om gediscrimineerd te worden en uitgesloten te worden. Het gaat niet alleen om racisme, maar ook uitsluiting", zegt Bezzai.

En die maatschappelijke discussie leeft nu meer dan ooit tevoren.

Houssin Bezzai in 2002 met Frank Rijkaard op het trainingsveld van Sparta

De wereldwijde protesten hebben de urgentie van het probleem verhoogd, zo voelt ook de KNVB. Volgens de antiracisme-projectmanager wordt de voetbalbond voortdurend bevraagd hierover.

"Voetbal is een verbinder, iedereen wil weten 'wat doet de KNVB?'", zegt Bezzai. "Wij snappen dat de urgentie er nu is, maar voor ons verandert er niks. We zijn achter de schermen al hard bezig om te kijken hoe wij een bijdrage kunnen leveren."

Dat dat tot nu toe nog niks tastbaars heeft opgeleverd, is volgens Bezzai onder andere te wijten aan het coronavirus. "We kunnen nu gewoonweg niets doen want er wordt niet gevoetbald. Het geeft ons wel de ruimte om alles goed voor te bereiden en de juiste mensen aan je te binden."

Aan de slag

Zodra er dus weer gevoetbald kan worden, gaat de KNVB met al die punten aan de slag. "Je moet zichtbaar zijn, erover praten en de mensen aangeven wat er speelt. Niet alleen in de voetballerij, maar ook in de maatschappij. Wij staan ervoor dat dit uit de maatschappij moet."

"Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat we dit heel serieus gaan nemen en hier met z'n allen voor vechten. Met de ministeries, de teams willen we het aanvalsplan nakomen en uitvoeren", besluit Bezzai.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl