Andre Onana, keeper van Ajax
NOS NieuwsAangepast

'Racisme verankerd in voetbalcultuur'

Racisme is zo diep verankerd in de voetbalcultuur dat het heel moeilijk te bestrijden is. Dat zeggen zeventien bekende en minder bekende voetballers, trainers en officials in gesprekken met NRC. Onder hen zijn Ajax-keeper André Onana, PSV-aanvoerder Denzel Dumfries, international Shanice van de Sanden en scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Ze vertellen over hun eigen ervaringen met racisme, Sommigen doen dat voor het eerst in het openbaar. Denzel Dumfries verhaalt over een jongetje en zijn vader die steeds "aap, aap" naar hem riepen. Ajax-keeper Onana zegt dat een transfer naar Italië niet doorging vanwege zijn huidskleur.

FC-Utrecht-speler Urby Emanuelson kreeg bij AC Milan in de kleedkamer te horen dat hij en zijn teamgenoten niet moesten reageren op racistische spreekkoren. De Belgische Heracles-spits Cyriel Dessers zegt dat het moeilijk is om die te negeren. "Je wordt ontmenselijkt. Je bent niet een van hen, je bent een zwarte."

Te weinig multiculturele bestuurders

Racisme in het voetbal kwam weer volop in de aandacht na het staken van de wedstrijd Den Bosch-Excelsior in november, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch was bejegend.

De KNVB verhoogde daarna de straf voor racistische uitingen. Ook moesten clubs meer camera's in stadions installeren om daders in het publiek op te sporen.

In reactie op het NRC-verhaal zegt de bond er vanuit te gaan dat deze maatregelen zullen helpen om het racisme op het veld echt aan te pakken. "Juist omdat wij beseffen dat het beter kan, is dit plan opgesteld.''

Spelers, trainers, bestuurders en scheidsrechter Gözübüyük zijn blij met de maatregelen, maar verwachten niet dat er veel verandert zolang er weinig bestuurders zijn met een multiculturele achtergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl