EK voetbal
Ten Cate: 'Goed moment om in te stappen als bondscoach'

Aan tafel in Studio Voetbal zat zondagavond de man wiens naam de hele dag op de lippen van alle volgers van Oranje lag, Henk ten Cate. Op zondagochtend liet Kees Jansma in de online talkshow van Voetbal International weten dat de 65-jarige Ten Cate door de spelersraad van Oranje naar voren is geschoven als mogelijke opvolger van Ronald Koeman.

"Als het zo is, is het heel eervol", reageert Ten Cate. "De spelers zijn het beste referentiekader. Leuk, maar onverwacht. Ik ben verrast dat ik schijnbaar toch in beeld ben. Een aantal jaar geleden wilde ik het graag doen en was ik er dichtbij. Nu heb ik er nog niet over nagedacht, of misschien wel, maar nog geen conclusies getrokken."

Ten Cate: 'Verrast dat ik schijnbaar in beeld ben'

Marten de Roon distantieerde zich overigens namens de spelersgroep van het droppen van de naam van Ten Cate. "De spelersraad heeft veel contact met de directie van de KNVB over van alles en nog wat, maar over namen of lijstjes met namen is niet gesproken. Dat is volstrekte onzin", zei De Roon.

Bonje met Van Breukelen

In 2017 was Ten Cate ook in beeld als bondscoach. Hoewel zijn benoeming destijds formeel nog niet rond was, voelde Ten Cate zich al een halve dag bondscoach van het Nederlands elftal. Toenmalig technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen had hem namelijk de functie toegezegd.

Van Breukelen trok die belofte later in, waarop Ten Cate een journalist liet meeluisteren in een gesprek met Van Breukelen. Laatstgenoemde noemde dat "bijna onbeschoft" en uiteindelijk werd niet Ten Cate, maar Dick Advocaat bondscoach.

Ten Cate: "Wat er gebeurde is dat Hans mij belde en vertelde dat hij toch meer bedenktijd nodig had. Hij zei: ik ontken alles en dan gaan we zien wie ze gaan geloven. Toen heb ik besloten mijn telefoon open te zetten. Niet ervoor."

'Raar als je je laat leiden door de media'

Voor Ten Cate vormen de gebeurtenissen van toen geen belemmering om eventueel weer in zee te gaan met de KNVB. "Als ik het gevoel heb dat er waardering is, valt er altijd over te praten", zegt Ten Cate. "Maar zover ben ik nog niet."

Ten Cate beklaagt zich over de rol van de media rondom de benoeming van de nieuwe bondscoach. Het valt hem op dat altijd dezelfde namen worden genoemd als er een bondscoach wordt gezocht, waarbij de media naar zijn mening vaak een dwingende stem hebben. "Blijkbaar zijn er maar vier of vijf die Oranje kunnen trainen? Heel vreemd. Het is een gotspe."

Ten Cate: 'Raar om je je te laten leiden door media'

"Een beetje raar als je je laat leiden door de media", gaat Ten Cate verder. "Het eerste wapengekletter is begonnen. Er zijn heel duidelijk voorkeuren. Jullie hebben ook voorkeuren. Het gaat om lijntjes. De ene krant zegt ja, de ander nee. Het ene tv-programma is voor, het andere tegen."

Ten Cate: "Het is een stukje politiek. Volgens mij moet je als organisatie gewoon een profiel maken van de werknemer die je voor een bepaald traject wil hebben. In dit geval een trainer."

Of hij de post van bondscoach ambieert, wil Ten Cate nog niet zeggen, maar hij erkent wel dat hij veel potentie ziet in de huidige groep van Oranje. "Nederland heeft spelers die elk jaar nog beter kunnen worden. Ja, dit is een goed moment om in te stappen. Dit is een team om prijzen mee te winnen."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Korte Corner en Eindsignaal.

STER reclame