Henk ten Cate als trainer van Al-Jazira AFP

Hoewel zijn benoeming nog niet formeel rond was, voelde Henk ten Cate zich al een halve dag bondscoach van het Nederlands elftal. Dat blijkt uit een gesprek dat NOS-verslaggever Joep Schreuder telefonisch met hem heeft gehad. Ten Cate had zelfs al een assistent gevonden: Fred Rutten.

Aan de hand van de informatie die de NOS heeft vergaard, kan het bijgaande relaas worden geschetst.

De eerste gesprekken

Natuurlijk, als voormalig assistent-trainer bij FC Barcelona en Chelsea en hoofdtrainer van Ajax heeft hij voldoende ervaring in het topvoetbal. Maar dat hij, Henk ten Cate, in beeld zou komen als bondscoach van het Nederlands elftal, dat had hij niet verwacht. Ten Cate voelde zich gestreeld door de interesse en ging dan ook graag het gesprek aan met Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB.

Die gesprekken vonden afgelopen weekend plaats in Abu Dhabi, waar Ten Cate werkt als trainer bij Al-Jazira. De twee spraken elkaar uitgebreid, in liefst twee sessies van elk vier uur. Ten Cate hield er een goed gevoel aan over en had naar eigen zeggen veel zin in het avontuur bij Oranje.

Maar er bleek nog een kaper op de kust: Dick Advocaat. Van Breukelen vloog na zijn gesprekken in Abu Dhabi namelijk door naar Turkije. Daar had hij zondag, na afloop van de wedstrijd Galatasaray-Fenerbahçe, een ontmoeting met Advocaat. Ook die liet weten open te staan voor een terugkeer bij het Nederlands elftal.

KNVB wilde meer bedenktijd

Maandagavond hakte Van Breukelen de knoop door. Hij had overleg gevoerd binnen de KNVB. Vervolgens belde hij naar Ten Cate om hem te zeggen dat hij de nieuwe bondscoach zou worden. De blijdschap was groot bij Ten Cate, die aangaf meteen de volgende dag al op zoek te zullen gaan naar een assistent.

Die assistent bleek Fred Rutten te zijn. Hij werd dinsdag door Ten Cate gepolst om samen bij Oranje aan de slag te gaan. Maar nog voordat Rutten goed en wel antwoord had kunnen geven, kreeg Ten Cate opnieuw telefoon. Het was Hans van Breukelen. Tot zijn verbazing kreeg Ten Cate te horen dat de KNVB toch nog meer bedenktijd wilde. Daarop trok hij direct zijn conclusies. Hier heb ik geen zin meer in, was zijn reactie.

Mailverkeer

De grote vraag is nu: wat is er gebeurd in de uren tussen maandagavond en dinsdagmiddag? Is Van Breukelen teruggefloten door de KNVB? Of heeft hij wellicht voor zijn beurt gesproken? Op die vraag kan en durft niemand vooralsnog een antwoord geven.

Hoe dan ook wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap bij de KNVB en de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Door de naam van Ten Cate, die zegt over mailverkeer te beschikken waaruit blijkt dat hij de nieuwe bondscoach zou worden, kan een streep. Hij gaat de boeken in als de bondscoach van een halve dag.

'Ten Cate kreeg te horen dat hij de nieuwe bondscoach was'

STER reclame