Het Nederlands voetbalelftal
NOS Voetbal

Spelersvakbond pleit voor uitstel EK: 'Organisatie wordt vrijwel onmogelijk'

Aanstaande dinsdag neemt de Europese voetbalbond UEFA waarschijnlijk een beslissing over het al dan niet doorgaan van Euro 2020 deze zomer. Als het aan VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko ligt, wordt het Europees kampioenschap vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld.

"Het is onverstandig om in juni het EK te spelen", zegt de preses van de spelersvakbond. "In China werd de coronacrisis na het nemen van rigoureuze maatregelen pas na drie maanden minder. Wij zitten nu drie maanden voor het EK. Praktisch gezien wordt het lastig. Het is vrijwel onmogelijk om het EK op een normale manier te organiseren. Ik zie het somber in."

'Hoop dat alle betrokkenen het begrijpen'

"Ik begrijp dat het lastig zal zijn om het EK een jaar uit te stellen", vervolgt Levchenko. "Er spelen financiële belangen mee. De UEFA zal een beslissing zo lang mogelijk willen uitstellen. Maar we hebben het over een virus dat zo veel levens kost. Steeds meer voetballers raken ook besmet. Eigenlijk is er geen argument om het EK wel te laten doorgaan. Ik hoop dat alle betrokkenen dat begrijpen."

Levchenko staat niet alleen in zijn standpunt. Ook Karl-Heinz Rummenigge wil het EK niet door laten gaan. "We weten niet hoe de situatie rond het nieuwe coronavirus over enkele maanden is", zegt de topman van Bayern München.

Cristiano Ronaldo met de beker op het Europees kampioenschap 2016

Met het uitstellen van Euro 2020 komt er ruimte op de kalender om uitgestelde clubwedstrijden, nationaal en in de Europa League en de Champions League, in te halen. Zonder corona was het EK logistiek al een enorme opgave. "Zonder EK hebben we meer ruimte om de wedstrijden alsnog in te plannen", aldus Rummenigge. "Dat is natuurlijk ook iets om rekening mee te houden."

Het EK begint volgens de huidige planning op 12 juni met de openingswedstrijd in Rome en eindigt op 12 juli met de finale in Londen. In totaal worden 51 wedstrijden in twaalf verschillende landen afgewerkt. "Dat betekent dat veel mensen veel gaan reizen", zegt Rummenigge. "Dat is mogelijk in die periode nog steeds niet verstandig."

Strijd UEFA en FIFA in verschiet

Dinsdag vergadert de Europese voetbalbond met alle 55 lidstaten, middels een videoverbinding. Daarnaast spreken het samenwerkingsverband van grote clubs (de European Club Association), de competities en de internationale spelersvakbond FIFPro mee. De FIFPro heeft hetzelfde standpunt als de VVCS.

Mocht de UEFA het EK toch deze zomer op de agenda laten, dan voorziet Levchenko dat de nationale regeringen gaan dwarsliggen. "Het kan zomaar gebeuren dat regeringen de vliegvelden dichtgooien. Dan moet de UEFA wel gehoorzaam zijn."

Kijk hieronder wat KNVB-baas Eric Gudde donderdag te zeggen had over eventueel uitstel van het EK.

KNVB-baas Gudde: 'Ik verwacht maatregelen voor het EK'

Bij uitstel van het EK naar 2021 doemt wel een nieuw probleem op. Een kalenderprobleem. De UEFA organiseert in 2021 al het EK voor vrouwen (11 juli-1 augustus in Engeland) en de finale van de Nations League (2-6 juni) en de wereldvoetbalbond FIFA heeft dan het WK voor clubs gepland (17 juni-4 juli in China).

"De FIFA zal alles doen om dat EK dan tegen te werken", zegt Levchenko. "Dat wordt een strijd. Niet voor de eerste keer. Dan gaan we bloed zien, figuurlijk dan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl