NOS Voetbal

Koeman had geen leuke zondag: 'Blessure is voor Depay een geweldige klap'

Koeman over blessure Depay: 'Absoluut een streep door de rekening'

Hij kon nog lachen, Ronald Koeman, zij het als boer met kiespijn. De bondscoach moest zondag lijdzaam toezien hoe Oranje beroofd werd van zijn topschutter, Memphis Depay. Of de aanvaller het EK haalt is zeer de vraag.

Depay, een van de drie steunpilaren van het Nederlands elftal, scheurde zondagavond de voorste kruisband in zijn linkerknie en ligt er naar verwachting minimaal zes maanden uit. "Het was geen leuke zondag", reageerde Koeman met gevoel voor understatement.

"Het was absoluut een streep door de rekening, laat ik het zo zeggen", vervolgde de bondscoach, die Depay de afgelopen twee jaar het onvoorwaardelijke vertrouwen schonk en daar dubbel en dwars voor werd terugbetaald.

Het is voor Memphis een geweldige klap.

Bondscoach Ronald Koeman

Met een aandeel in veertien(!) doelpunten in zes EK-kwalificatieduels - zes goals, acht assists - speelde Depay een cruciale rol in de wederopstanding van het Nederlands elftal onder Koeman. En de mogelijke vervangers staan niet bepaald rijendik klaar.

"Het is bekend dat Memphis de laatste twee jaar, zeker bij het Nederlands elftal, een ongelofelijk hoog rendement heeft. En een heel belangrijke speler is", aldus Koeman.

"Maar uiteindelijk is hij degene die met deze tegenslag om moet gaan. Wij natuurlijk ook, maar ik weet hoezeer hij bezig was met het EK. Het is voor hem een geweldige klap."

Bondscoach Ronald Koeman met Memphis Depay

Koeman, die contact had met zijn aanvaller, weet wat Depay te wachten staat en dat het EK halen een zware opgave wordt. "Het is duidelijk dat het een kruisbandblessure is en daar staat een maandenlange revalidatie voor."

"De een komt wat sneller terug dan de ander, maar je moet revalideren, terugkomen, trainen, wedstrijden spelen; daar gaat wel wat tijd in zitten. Dan wordt een EK eventueel heel moeilijk."

Koeman: "Aan de andere kant heb ik geleerd dat het geen zin heeft om vooruit te kijken. Ook deze zondag bewees weer dat je nergens op kan rekenen. Laten we hopen dat alle anderen fit en gezond blijven. En dan zien we tegen mei hoe het ervoor staat."

Oranje op het EK 2020

Duel Datum Tijd vanaf nu
Nederland-Oekraïne 14 juni 5 maanden, 28 dagen
Nederland-Oostenrijk 18 juni 6 maanden, 1 dag
n.n.b.*-Nederland 22 juni 6 maanden, 5 dagen
*de derde tegenstander wordt eind maart bekend

Intussen is het hopen op een scenario à la Arjen Robben en Marco van Basten. Ook zij zorgden ervoor dat heel voetbalgek Nederland in aanloop naar een groot toernooi reikhalzend uitkeek naar medische updates vanuit het Oranje-kamp.

Robben liep in aanloop naar het WK van 2010 een pittige hamstringblessure op, maar schoot Nederland uiteindelijk op een teen - dé teen - na naar de wereldtitel. En Van Basten worstelde richting het EK van 1988 met zijn enkel, om uiteindelijk toch te schitteren in Duitsland met de titel als gevolg.

"Iedere blessure is weer anders, ik kan er verder op dit moment niks over zeggen", aldus Koeman. "We moeten kijken hoe het zich ontwikkelt en of het EK wel of niet haalbaar is, weet ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl