Memphis Depay is minimaal een half jaar uitgeschakeld. Wie kan hem vervangen? ANP
EK voetbal

Het lijkt er sterk op dat het Nederlands elftal zich moet gaan voorbereiden op een EK zonder Memphis Depay. De centrumspits van Oranje scheurde zondagavond zijn voorste kruisband in zijn linkerknie. Daardoor moet bondscoach Ronald Koeman voorlopig een van zijn waardevolste spelers missen, want Depay is doelpuntenmachine én aanvalsleider bij Oranje. Wie kan dat gat opvullen?

Jeroen Stekelenburg en Pierre van Hooijdonk, twee NOS-volgers van het Nederlands elftal, buigen zich over de puzzel.

Het lijkt uitgesloten dat de 25-jarige spits het eerste EK-duel tegen Oekraïne, dat over iets minder dan een half jaar op de agenda staat, haalt. Depay wordt binnenkort geopereerd en het herstel gaat minimaal zes maanden duren.

Babel, Malen of Boadu

Depay was een vaste waarde in het Nederlands elftal sinds Ronald Koeman aantrad in februari 2018. Hij speelde bijna alles, maar in de voorlaatste EK-kwalificatiewedstrijd kon Koeman ook niet beschikken over zijn spits, die toen last had van een hamstringblessure.

Koeman zette toen Ryan Babel in de spits. "Dat was niet echt een groot succes, dus dat lijkt me niet echt een oplossing waar Koeman het helemaal in ziet zitten", zegt Jeroen Stekelenburg. "Hij zal naar iets anders op zoek gaan. Donyell Malen leek de tweede spits, maar die is zondag ook geblesseerd geraakt."

Maandagmiddag werd duidelijk dat Malen naar verwachting een aantal maanden is uitgeschakeld, maar het EK komt voor de aanvaller van PSV nog niet in gevaar.

Donyell Malen scoorde tot nu toe één keer voor Oranje ANP

"Dan heb je nog Myron Boadu, maar die is echt jong: 18 jaar. En dat was het wel zo'n beetje. Ik denk dat Malen of Boadu de eerste opties gaan zijn, maar dat is wel een heel jong en onervaren duo", zegt Stekelenburg.

Ook oud-spits Pierre van Hooijdonk heeft zijn hoop gevestigd op de jonge talenten van PSV en AZ. "Ik denk dat Malen de voornaamste vervanger zal zijn. Maar we moeten ook de ontwikkeling van Boadu afwachten; zijn invalbeurt tegen Estland was veelbelovend. Dan hoeft Koeman het systeem ook het minste om te gooien", zegt Van Hooijdonk.

"Ik zou zelf dan toch neigen naar Boadu. Hij is heel jong, maar hij is een spits met snelheid en diepgang waarmee je wel iets kunt bewerkstelligen. Laten we hopen dat die twee talenten zich goed ontwikkelen dit seizoen. Maar voor Malen zal dat lastiger zijn, die moet eerst herstellen."

Myron Boadu scoorde bij zijn debuut tegen Estland ProShots

En Babel? "Hij kan daar spelen, dat hebben we gezien. Maar hij heeft niet de pure snelheid. Als je voor Babel kiest, moet je met snelle spelers op de flank gaan spelen. Snelheid voorin is een pre in het huidige internationale voetbal", zegt Van Hooijdonk, die ook nog de namen van Luuk de Jong, Wout Weghorst en Donny van de Beek als optie noemt.

Weinig alternatieven

Van Hooijdonk stelt voorop dat er eigenlijk geen waardige vervanger is voor Depay. "Er is niet iemand die je kunt opstellen waar we geen kwaliteit mee zouden verliezen. Hij is buitencategorie. Dat is enorm zonde."

Ook Stekelenburg denkt er zo over: "Als er één speler was die echt niet geblesseerd mocht raken, behalve Frenkie de Jong of Virgil van Dijk, dan was het Memphis, omdat je op zijn positie gewoon weinig alternatieven hebt", aldus de NOS-verslaggever.

Kees Jansma zei zondagavond in Studio Voetbal dat het lastig wordt om een goede vervanger van Depay op te stellen. "Ik was erg gecharmeerd van de nieuwe Memphis Depay. Hij was nogal gehaat door zijn houding, hij is nu geliefd. Hij heeft heel veel jonge spelers op sleeptouw genomen, dus ik zie niet zo gauw een vervanger", aldus Jansma.

Betrokken bij meer dan de helft van de doelpunten

Als we de statistieken erbij pakken blijkt hoe belangrijk Mempis Depay voor het Nederlands elftal is geweest sinds de aanstelling van Koeman als bondscoach. In de 18 wedstrijden die Depay onder Koeman speelde, maakte hij 11 doelpunten en was hij ook 11 keer de aangever. Depay was daarmee betrokken bij 53,7 procent van de goals die Oranje maakte in de EK-kwalificatie, de Nations League en oefenduels.

De spits staat daarmee op eenzame hoogte; de nummer twee en drie op de lijst, Georginio Wijnaldum (29,3%) en Quincy Promes (14,6%), komen niet in de buurt van zijn cijfers.

Doelpunten en assists onder Ronald Koeman

Speler Doelpunten Assists Aandeel
Memphis Depay 11 11 53,7%
Georginio Wijnaldum 10 2 29,3%
Quincy Promes 3 3 14,6%
Matthijs de Ligt 2 3 12,2%
Ryan Babel 4 1 12,2%

In de zes kwalificatie-interlands die Depay onder Koeman speelde, scoorde hij zes keer en gaf hij acht assists.

'Depay kon de groep op sleeptouw nemen'

"De cijfers spreken voor zich, dat is onvoorstelbaar goed", zegt Stekelenburg, die het Nederlands elftal van dichtbij volgt sinds de aanstelling van Koeman en dus ook de ontwikkeling van Depay in Oranje van dichtbij meemaakte.

"Zijn ontwikkeling onder Koeman is ongelofelijk. Hij had altijd een haat-liefdeverhouding met Oranje; hij was geen vaste waarde en hij had geen goed imago, met die hoed en dat gedoe. Koeman heeft tegen hem gezegd: jij bent mijn eerste spits, ga het maar laten zien. Memphis voelde dat vertrouwen en dat is ontzettend goed gegaan", schetst Stekelenburg.

"De afgelopen periode heeft hij zich ook ontpopt als de aanvalsleider. Dat ga je ook zeker missen. Hij was enorm positieve jongen geworden, die de groep op sleeptouw kon nemen. Een vaderfiguur gaat wat ver, maar hij is wel echt een leider voorin. Er zitten meer leiders in het team, maar voorin is het verder wel heel jong en onervaren. Babel zou dat op zich wel kunnen, maar ik dat hij voetballend toch wel kwaliteit gaat missen."

STER reclame