Oranje
NOS

Memphis Depay mist waarschijnlijk het EK komende zomer. Met dat droevige bericht opent presentator Sjoerd van Ramshorst de uitzending van Studio Voetbal, waar Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen en Kees Jansma te gast zijn.

De aanvaller van Oranje scheurde zondagavond de voorste kruisband van zijn linkerknie tijdens de wedstrijd van zijn club Olympique Lyonnais tegen Stade Rennes. "Een persoonlijk drama voor hem, maar ook een dreun voor het Nederlands elftal", stelt Pierre van Hooijdonk.

"Het EK halen is kansloos", zegt Theo Janssen, die uit ervaring spreekt. In zijn nadagen als speler van Vitesse scheurde Janssen zijn kniebanden. "Tegenwoordig kijken ze eerder naar een jaar herstel dan zes maanden. De eerste wedstrijd is over precies zes maanden min een dag? Dat is veel te vroeg."

'Depay echt bepalend in alles'

Rafael van der Vaart vindt het wegvallen van Depay "echt een aderlating". "Hij staat voor mij symbool voor het nieuwe Nederlands elftal en is misschien wel de belangrijkste speler. Natuurlijk heb je Van Dijk en De Ligt en Frenkie, maar Depay was echt bepalend in alles."

"Het gaat me te ver om te zeggen: we zijn kansloos", verzucht Van der Vaart.

Janssen: "Als we nu het EK nog winnen, dan zou dat echt een wonder zijn."

'Koeman is zijn belangrijkste speler kwijt'

Het was toch al geen goede dag voor bondscoach Ronald Koeman, die eerder al het bericht had gekregen dat PSV-aanvaller Donyell Malen met een nog onbekende knieblessure was uitgevallen tegen Feyenoord.

Zelf was de bondscoach in Alkmaar en zag daar misschien wel zijn spits voor het EK aan het werk: Myron Boadu.

"Boadu raakt vandaag geen knikker en maakt de winnende. Daarvoor gaat hij gaat drie keer alleen op de keeper af", zegt Van der Vaart met de nodige verbazing in zijn stem.

"Maar met die wind in Alkmaar is het ook niet normaal voetballen", nuanceerde Jansma.

Van der Vaart: "Maar dan hoef je toch niet zomaar om te vallen?"

Kan AZ kampioen worden? 'Waarom niet?'

Dankzij de late treffer van Boadu kwam AZ wel naast de Amsterdammers aan kop in de eredivisie. Kan AZ kampioen worden?

"Waarom niet?", vraagt Janssen. "Ze staan nu gelijk en we zijn bijna halverwege."

Van der Vaart: "Nee."

Van Hooijdonk: "Nee."

Janssen: "En Twente dan, toen ik er speelde? Toen riep ook heel Nederland dat het never nooit ging gebeuren."

Op het tandvlees

Zo groot als de euforie is in Alkmaar, zo groot is de kater in Amsterdam. Tot vorige week golden de Amsterdammers nog als ongenaakbaar in eigen land en oogstte de ploeg alom lof in de Champions League. Drie nederlagen later ziet de wereld er heel anders uit.

Op het tandvlees sleept Ajax zich naar de winterstop, zowel fysiek als mentaal. De aanvallers Promes, Neres en Labyad zijn al enige tijd uit de roulatie en voor de wedstrijd tegen AZ bleken ook Nicolas Tagliafico (al viel die nog wel in), Sergiño Dest en Daley Blind niet fit genoeg om aan het karwei te beginnen.

Blind uit voorzorg aan de kant

Blind had dinsdag tegen Valencia last van duizelingen. Kees Jansma had zich tijdens die wedstrijd al afgevraagd of de verdediger veiligheidshalve niet beter gewisseld had kunnen worden. Zondag in Alkmaar bleef Blind vermoedelijk uit voorzorg aan de kant, een besluit dat aan tafel bij Studio Voetbal enkel begrip oogst.

"Verstandig", vind Van Hooijdonk, "Zeker gezien de historie met Nouri."

'Nam Ajax een enorm risico met de duizelige Blind?'

"Blind had vandaag natuurlijk wel wat kunnen betekenen", stelt Jansma. "Het is toch schrijnend dat als er een paar spelers wegvallen niemand te vinden is in die knappe jeugdopleiding die een doelpunt kan maken?"

Stengs naar Ajax?

"Ze hebben genoeg geld", vervolgt Jansma, "dus ik denk dat Ajax zich wel wat agressiever gaat opstellen op de transfermarkt."

En misschien gaat dat wel ten koste van de grote concurrent. Zouden Boadu en Stengs in de winterstop misschien kunnen verhuizen. Van der Vaart ziet Stengs best bij Ajax voetballen.

Jansma: "Nee, zij blijven dit seizoen gewoon bij AZ."

'Schrijnend dat niemand meer een doelpunt kan maken bij Ajax'

In 1956 verloor Ajax voor het laatst drie duels op rij zonder zelf een doelpunt te maken. Zorgen genoeg daarom voor trainer Erik ten Hag, maar die vallen in het niet bij die van collega Mark van Bommel.

PSV ging zondag met 3-1 ten onder tegen Feyenoord en leed daarmee de vierde nederlaag in de laatste acht competitieduels. En dan worden de nederlagen in de Europa League nog niet eens meegerekend.

'Genoten van PSV'

Van opstappen wil Van Bommel niets weten. "Al moet ik tegen de hele wereld vechten, ik ga niet opgeven", zo zei hij na de wedstrijd.

Van der Vaart steekt de geplaagde coach nog maar eens een hart onder de riem. "Ik heb vanmiddag echt genoten van PSV. Die jongens voorin hebben zo veel kwaliteit. Van Bommel, die blijft gewoon zitten."

STER reclame