Sun Yang prolongeerde dit WK zijn titel op zowel de 200 meter als 400 meter vrij ANP

Geen sporter wordt op dit moment door zijn collega's zo gehaat als zwemmer Sun Yang. De Chinees presenteert zich tijdens de WK als een monster, als sporter en als mens. Het publiek vindt het prachtig.

In het Zuid-Koreaanse Gwangju gaat Sun in zijn eentje de strijd aan met de rest van de wereld. De optredens van de twee meter lange reus worden gekenmerkt door provocatie, wat een schaduw werpt over zijn geweldige prestaties.

Relletjes op podium

Als je wint, heb je vrienden. Maar voor Sun geldt dat zeker niet. Zowel na de gewonnen 200 meter als 400 meter vrije slag barstte de bom rond het erepodium. Zilverenmedaillewinnaar Mack Horton weigerde na de 400 meter Sun de hand te schudden.

Op de ceremonie na de 200 meter gebeurde iets soortgelijks. Sun, die pas zeker was van de titel na de diskwalificatie van Danas Rapsys, schreeuwde op het podium richting de Brit Duncan Scott, die brons won. Scott weigerde Sun, net als Horton eerder, de hand en bedankte ook voor de foto.

Sun is namelijk een valsspeler, weten zijn collega's zeker. "Alles wijst erop dat er iets in zijn bloed zat wat er niet in thuishoorde", weet ook oud-zwemmer Johan Kenkhuis, nu analist voor de NOS. "En in het zwemwereldje weet men vaak ook nog wel iets meer dan wij weten."

'Pas in september wordt Sun gehoord over de gang van zaken'

Na een dopingcontrole aan huis sloeg Sun met een hamer de bloedmonsters kapot omdat de controleurs niet over de vereiste papieren beschikten. Daarmee wekte hij in september vorig jaar sterk de indruk dat hij zich wederom had vergrepen aan verboden middelen.

De internationale zwembond (FINA) gaf Sun echter gelijk, omdat de vergunningen van de dopingpolitie niet klopten. Al verdient zijn manier van handelen natuurlijk niet de schoonheidsprijs. Kenkhuis: "Ik vind het wel heel extreem. Er zijn veel manieren om dit aan te vechten, maar dan ga je geen spullen kapotslaan."

De dopingtest is ongeldig verklaard. Sun is sindsdien een mysterie, die in zijn positie niets anders kan doen dan blijven volhouden dat hij onschuldig is. En dat doet hij ook, waarbij hij de confrontaties met zijn collega's niet uit de weg gaat.

"Er zijn maar een paar mensen die weten hoe het nu echt zit. Zijn moeder. Zijn dokter. Ik weet nog niet eens of zijn coach echt op de hoogte is", aldus Kenkhuis.

Sun speelt een spelletje met de zwemwereld. En dat op dit podium. "Sun heeft lak aan autoriteit, lapt regels aan zijn laars", weet Kenkhuis. "Maar hij is natuurlijk wel een ster, is rijk geworden door het zwemmen."

Sun gooide nog wat olie op het vuur door te spreken van de grootste prestatie ooit binnen de Chinese zwemploeg, nadat hij voor de vierde keer op rij WK-goud had bemachtigd op de 400 meter vrij.

Medailleceremonie 200 meter vrij ontsierd door relletje tussen Sun en Scott Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik ben blij voor mijn fans. Ik weet dat ik hier veel steun heb, maar dat er ook veel mensen zijn die me haten. Er gaan veel geruchten rond, maar ik concentreer me gewoon op het zwemmen", aldus de persoon in kwestie zelf.

Los van alle dopinggeruchten kan Kenkhuis als liefhebber ook wel van Sun genieten. "Hij heeft een fantastische techniek. Enorm lange slagen, heel mooi."

Sun Yang toont zijn gouden medaille na winst op de 200 meter vrije slag ANP

Het dossier Sun staat binnenkort weer op de agenda bij de FINA, maar intussen jaagt hij woensdag gewoon op zijn derde WK-goud dit jaar als hij iets na 13.00 uur aantreedt in de finale van de 800 meter vrije slag.

Kenkhuis heeft er een dubbel gevoel bij. "Als het waar is van die doping, dan is dit gedrag wel heel fout. Maar als het niet waar is, is het ook wel heel mooi wat er nu gebeurt."

Ook voormalig topzwemster en olympisch kampioene Dawn Fraser is kritisch over Sun en vindt dat hij niet had mogen zwemmen:

Voormalig topzwemster Fraser kritisch over Sun: 'Zou hier niet mogen zwemmen'

STER reclame