Adam Peaty
NOS SportAangepast

Superieure Peaty zwemt wereldrecord, vierde wereldtitel voor Sun

Adam Peaty heeft bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju zijn eigen grenzen weer eens verlegd. De Britse zwemmer verbeterde in de halve finales van de 100 meter schoolslag zijn eigen wereldrecord en doorbrak zelfs de grens van de 57 seconden: 56,88.

De 24-jarige Peaty staat al jaren op eenzame hoogte. Met zijn tijd was hij in de halve finales maar liefst 1,79 sneller dan de Chinees Yan Zibei, die een Aziatisch record zwom.

Superieure Peaty breekt eigen wereldrecord: 56,88

Arno Kamminga plaatste zich niet voor de finale. Met een tijd van 59,49 kwam hij niet verder dan de dertiende plek. Eerder in de series zwom hij met 59,37 zijn tweede tijd ooit, maar ook dat zou niet genoeg zijn geweest.

"Ik weet zeker dat ik harder kan", reageerde Kamminga na de halve finales. "Het ligt zo dicht bij elkaar, vandaag valt het net verkeerd voor mij. Dat is jammer. Het niveau van Peaty heb ik nog niet. Het is echt bizar wat hij doet!"

Peaty was in tegenstelling tot Kamminga wel tevreden over zijn race. "Het was bijna perfect", vertelde de Britse zwemmer. "Ik had zelfs nog iets over aan het einde, dus het kan nog sneller. Ik wist dat het kon, want ik heb er veel voor getraind."

Vierde wereldtitel voor Sun op 400 meter vrije slag

De eerste medailles bij het langebaanzwemmen op de WK in Zuid-Korea werden daarvoor al verdeeld. In de finale van de 400 meter vrije slag prolongeerde Yang Sun voor de derde keer zijn wereldtitel.

Yang Sun prolongeert voor de vierde keer zijn wereldtitel

De Chinese zwemmer klokte in Gwangju de snelste tijd: 3.42,44. Omdat de Australiër Mack Horton tweede en Gabriele Detti uit Italië derde werd, kreeg het nummer hetzelfde podium als twee jaar geleden.

Dopingverleden

De 27-jarige Sun is mede door zijn dopingverleden bepaald niet geliefd bij zijn concurrenten. Horton liet zich in het verleden al vaker negatief uit over de Chinees. De Australiër, die hem op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro versloeg, was er dan ook op gebrand om hem te kloppen.

Daar kwam weinig van terecht. Sun nam na 200 meter de leiding en stond die vervolgens niet meer af. Hij was 0,73 sneller dan Horton (3.43,17).

Verenigde Staten weerstaan Russische aanval

Op de 4x100 meter vrije slag ging het goud naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse kwartet hield in een zeer spannende race Rusland van zich af.

Zach Apple, Blake Pieroni en Caeleb Dressel in de finale

Normaal gesproken zet Caeleb Dressel, de startzwemmer van de Amerikanen, de concurrentie op een flinke achterstand. Dressel had echter al een halve finale op de 50 vlinderslag in de benen en kon de rest nog niet van zich afschudden.

Na goede races van Blake Pieroni en Zach Apple was het de taak van Nathan Adrian om het goud binnen te halen. Hij kreeg echter met nog zo'n 30 meter voor de boeg Jevgeny Rylov naast zich. Met een ferme eindsprint lukte het hem het Russische gevaar af te wenden.

Geen Nederlanders

Mathys Goosen werd zondagochtend uitgeschakeld in de series van de 50 meter vlinderslag. Dat gold ook voor het Nederlandse kwartet op de 4x100 meter vrije slag. Nyls Korstanje, Jesse Puts, Kyle Stolk en Stan Pijnenburg zwommen met 3.15,17 de zestiende tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl