Yang Sun na zijn overwinning AFP

Sun Yang heeft na zijn zege op de 400 meter vrije slag ook zijn titel op de 200 meter vrij geprolongeerd. De Chinees dankte het succes aan diskwalificatie van Danas Rapsys.

Litouwer Rapsys dacht de race te winnen, maar zag na de finish tot zijn ontzetting dat hij uit de uitslag was geschrapt. Een valse start kostte hem het goud, waardoor Sun zijn elfde wereldtitel kon bijschrijven.

Sun wint wereldtitel 200 meter vrije slag na diskwalificatie Rapsys Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sun is door een dopingverleden niet geliefd bij zijn collega's. Veel zwemmers vinden dat hij niet op de WK zou moeten zijn. Bij de prijsuitreiking van de 400 meter weigerde nummer twee Mack Horton om die reden op het podium plaats te nemen. De Australiër kreeg daarvoor een officiële waarschuwing.

Na de 200 meter was er wederom een klein relletje op het erepodium. Sun ging flink tekeer richting Duncan Scott, die brons pakte. Scott weigerde Sun te feliciteren met zijn zege en wilde ook niet met hem op de foto. Daarop barstte Sun in woede uit.

Medailleceremonie 200 meter vrij ontsierd door relletje tussen Sun en Scott Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de 100 meter rugslag was er eveneens Chinees succes. Xu Jiayu prolongeerde zijn wereldtitel in een sterk bezette finale.

Opvallend was dat de Amerikaanse favorieten Ryan Murphy en Matt Grevers niet eens het podium haalden. Olympisch kampioen Murphy keerde nog wel als eerste en zat na 50 meter 0,08 onder het wereldrecord. Hij strandde uiteindelijk echter op 0,01 van het brons op plaats vier. Grevers, de olympisch kampioen van 2012 en wereldkampioen van 2013, werd uiteindelijk vijfde.

Xu, de nummer twee van de Spelen in Rio, keerde als derde, maar zijn tweede baan was iedereen te machtig. Hij bleef 0,58 van het wereldrecord van Murphy verwijderd. Achter Xu pakte de Rus Jevgeny Rylov het zilver en de Australiër Mitch Larkin brons.

Xu na indrukwekkende eindsprint de snelste op 100 meter rugslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame