Max Verstappen tijdens de derde vrije training voor de GP van Australië Red Bull Content Pool

De derde en laatste training verliep uiterst moeizaam voor Max Verstappen, maar in de kwalificatie had de Nederlander de snelheid weer gevonden. De Red Bull-coureur veroverde een plaats op de tweede startrij bij de openingsrace van het seizoen in Melbourne. "Ik heb er alles uitgehaald", zei hij na zijn vierde plaats in de kwalificatie.

Bij Red Bull, dat na vorig seizoen de Renault-motor inruilde voor Honda, veranderden ze het chassis van de bolide van de Nederlander na de eerste trainingsdag. Dat pakte zaterdag niet goed uit.

"We hebben wat andere dingen geprobeerd en dat ging niet goed", keek de Nederlander terug op de stroeve start op zaterdag. "De kwalificatie verliep perfect voor mij. Die was veel beter dan de derde training. Ik ben niet verbaasd over onze snelheid. We wisten wat we hadden. Dat konden we op de testbank al zien. Of het podium mogelijk is? Mercedes is echt snel. Ik ga het proberen."

Max Verstappen EPA

Niets te klagen

Verstappen constateerde dat het veld bij de eerste race van het seizoen dicht op elkaar zit. "Vettel was niet te pakken, hoewel het een klein gat was", meende de 21-jarige Nederlander. "We moeten kijken waar we terrein verliezen op Mercedes. De motor is goed. Ik ben blij met Honda. Zondag zullen we pas echt zien hoe competitief we zijn, maar ik heb niets te klagen."

Zijn teamgenoot Pierre Gasly ging er in het eerste deel van de kwalificatie al uit. Een zware tegenvaller voor Red Bull, dat strategisch niet de beste indruk maakte.

Excuses aan Gasly

"Ik werd aan het slot verrast", zei Gasly na de kwalificatie. "Ik was tevreden met mijn eerste tijdronde, maar we waren te optimistisch. We dachten dat mijn tijd voldoende zou zijn. Het kan raar lopen. Ik ben een tiende langzamer dan Max en sta in de achterhoede. De teamleiding heeft excuses gemaakt. De auto is veel sneller dan ik vandaag heb laten zien. Dit is een lastig begin."

Lewis Hamilton haalde zijn 84ste pole binnen. "We hebben sprongen gemaakt sinds de wintertests in Barcelona", zei de vijfvoudig wereldkampioen. "We hebben veel veranderd. Ik ben verbaasd dat we hier zo goed zijn ten opzichte van de concurrentie. Dat had ik niet verwacht."

Perplex

Teamgenoot Valtteri Bottas was nog verbaasder. "Ik sta perplex. Dit had niemand verwacht na de moeizame wintertests. Anderzijds: het is slechts een kwalificatiesessie. Dat zegt niet alles. De race kan heel anders verlopen."

Dat weet Sebastian Vettel ook. De Ferrari-coureur won de afgelopen twee edities in Melbourne. "Ik kan opnieuw winnen", vond de Duitser. "Als het rode licht zondag uitgaat, wil ik direct toeslaan. We moeten beter presteren dan in de kwalificatie, maar dat kunstje hebben we eerder geflikt." Zijn nieuwe teamgenoot Charles Leclerc was ook goed met de vijfde plaats.

STER reclame